8 UKRASNIH BILJAKA koje cvetaju zimi i RAZBIJAJU snežno sivilo

8 UKRASNIH BILJAKA koje cvetaju zimi i RAZBIJAJU snežno sivilo

Nakon što jesenje lišće opadne sa drveća, ostatak pejzaža vašeg doma zimi još uvek može izgledati lepo. Bilo da živite u u mestu sa dugom, hladnom zimskom sezonom ili jednostavno ulepšavate svoj otvoreni prostor za hladnije mesece u godini, postoji mnogo ideja za zimsko uređenje vašeg doma.

drvo kandaske cuge

Četinari, zimzeleno grmlje i teksture kore mogu vizuelno ulepšati zimske prizore. Važan faktor koji treba uzeti u obzir je visina: najbolje biljke za zimu biće dovoljno visoke da ostanu vidljive tokom prosečnih snežnih padavina u vašem regionu. Takođe je korisno odabrati vrste koje privlače divlje životinje poput ptica kojima se dive tokom zime i unose živahan osećaj u vaš dom kada je napolju hladno.

Evo naših 10 omiljenih biljaka za uređenje zimi kako bi vaše dvorište bilo bujno i živahno bez obzira na sneg i zimsko sivilo.

Najbolje biljke za vaš zimski pejzaž zavise od vaše zone i ličnih preferencija. Izaberite vrste koje su otporne u vašem regionu i imaju vizuelno privlačne karakteristike. Evo nekoliko karakteristika koje treba uzeti u obzir kada odlučujete koje sorte ćete saditi:

  • Bobice koje privlače ptice
  • Čvrste grane da izdržavaju sneg
  • Atraktivna kora
  • Zimzeleno lišće

Dok su vrste četinara uvek odličan izbor, postoji mnogo manje poznatih biljaka za uređenje po hladnom vremenu. Pregledajte našu listu atraktivnih zimskih biljaka da biste izabrali najbolje opcije za vaš dom.

1. Božikovina

Božikovina poznata i kao božićna božikovina, popularna je zbog svog brzorastućeg lišća tokom cele godine i svetlih bobica koje privlače mnoge vrste ptica. Grančice rezane božikovine odavno se koriste u dekoraciji zimskih praznika. Varijante poput kineske božikovine ( Ilek meserveae ) i kompaktne božikovine ( Ilek glabra ‘Compacta’) dovoljno su otporne za ja.

drvo božikovine

Kineska božikovina je zaobljena božikovina koja može dostići osam stopa visine i jednaku širinu. Ova sorta otporna na sušu je odličan izbor za regione sa suvim zimama. Kompaktna božikovina ima tamnozeleno lišće koje podseća na grmlje šimšira. Njegove bobice su crne, a ne crvene, i dostiže visinu od četiri do osam stopa; njegova širina je nešto manja. Takođe možete uzgajati sličan Ilek glabra ‘Densa’ .


2. Crveni dren

Crveni dren je još jedna izuzetno izdržljiva biljka. Majsko cvetanje drena daje bele cvetove, a zatim bele plodove. Ova vrsta je posebno jedinstvena zahvaljujući svojoj kori koja varira u boji od crvene do bordo.

crveni dren

Crveni dren obično dostiže visinu od šest do 10 stopa sa sličnim širenjem, a mogu narasti i više od dva metra godišnje. Parcela na kojoj raste vatreno crveni dren na svežem snegu stvara nezaboravan zimski prizor.


3. Pampas trava

Kada planirate da napravite jedinstiveni zimski pejzaž, dodavanjem visoke višegodišnje pampas trave možete stvoriti vrlo zanimljiv prizor. Ukrasna trava sa veličanstvenim, tankim stablom i pahuljastim lišćem pokazuje delikatnu strukturu koja može dati dašak šarma svakom zimskom pejzažu.

pampas trava


Pampas trava, koja brzo naraste do 11 stopa u visinu i četiri stope u širinu i izuzetno je izdržljiva na zimu. Ako živite u toplijoj klimi, takođe uspeva na višim temperaturama.

 

4. Američka visoka brusnica (Viburnum brusnica)

Američka visoka brusnica daje velike količine crvenih bobica koje služe kao izvor hrane pticama u zimskim predelima. Zaobljeni žbun, ova vrsta rađa bele cvetove u maju i junu, a zatim crvene plodove. Kao bonus, grm nudi lišće u rasponu od crvene do ljubičaste u jesen.

američka visoka brusnica pod snegom

Viburnum američka brusnica je otporna zimu i dostiže visinu od četiri do pet stopa sa nešto manjim širenjem. Ova vrsta obično raste između jedne i dve stope godišnje.

5. Evropsa tisa (Taxus spp.)

Ovi četinari se sporo gaje i oni nose zimzelene iglice i jarko crvene bobice koje će sigurno doneti živost u spoljašnji prostor vašeg doma. Međutim, držite decu i kućne ljubimce podalje od lišća i bobica ovih biljaka, jer su seme i iglice toksične kada se progutaju.

drvo tise

6. Kanadska cuga

Drveće kanadske kukute (Tsuga canadensis) možda nije vaš prvi izbor kada je u pitanju uređenje pejzaža, ali ova visoka stabla — koja u divljini mogu dostići i do 70 stopa — uzgajali su uzgajivači  biljaka kako bi stvorili sorte koje se mogu koristiti kao žbunje i žive ograde oko kuće.

drvo kandaske cuge

Orežite ovu vrstu do željene visine tokom srednjeg rasta od jedne do dve stope godišnje. Bez obzira da li se koriste u živim ogradama ili kao samostalni primerci u vašem dvorištu, ovi zimzeleni četinari će vašem zimskom pejzažu dati jedinstven izgled.

7. Aronija

Aronija (Aronia melanocarpa) ima lišće slično visokoj američkoj brusnici i kreće se od crvene do ljubičaste u jesen. Njene bobice nisu prijatnog ukusa, zbog čega se zadržavaju tako kasno u sezoni – što ih čini poslednjim izborom za ptice, ali dugoročno vizuelno privlačnom biljkom za uređenje.

aronija oid snegom

Aronija sazreva u roku od pet godina i proizvodi bele cvetove u maju koji daju ljubičasto-crne grozdove bobica. Poput božikovine, ova vrsta toleriše slabo drenirana tla i naraste od tri do pet stopa sa sličnim širenjem.

8. Breza

Dok breze gube lišće zimi, varijante ove vrste su popularni izbori za uređenje po hladnom vremenu zahvaljujući svojoj jedinstvenoj kori. Drveće breze brzo raste i obično povećava visinu od jedne do dve stope godišnje. Jangova uplakana breza (Betula pendula ‘Ioungii’) raste slično drveću plačućih vrba i može dostići 10 stopa u visinu i 15 stopa u širinu.

breza

Papirna breza (Betula papirifera) je poznata po svojoj bledobeloj kori koja se ljušti i otkriva tamnije delove ispod. Obično naraste do dva metra godišnje i može dostići visinu od 60 stopa u zrelosti. Još jedan popularan izbor, žuta breza (Betula alleghaniensis ) ima zlatnu koru koja pruža sjaj u zimskim mesecima i može da dostigne visinu od 75 stopa.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica