Spirea japonica – dekorativna biljka za vaše dvorište

Spirea japonica – dekorativna biljka za vaše dvorište

Jesenji radovi u vrtu su itekako zanimljivi. Ovoga puta pričamo o listovima koji su otpali na naš travnjak, sakupljamo ih i od njih pravimo neke zanimljive stvari. A naravno kada govorimo o listovima, tu je nešto od dekorativnog žbunja. Ovoga puta vam predstavljamo dekorativnu biljku spirea japonica, koja može doprineti lepom izgledu vašeg dvorišta svojim jedinstvenim bojama i formom.

Spira japonica biljka

Šta je spirea japonica?

Spirea japonica ili japanska suručica je vrsta biljke koja se koristi u dekorativne svrhe, i koju shodno tome možete videti u mnogim dvorištima za koje biste rekli da je lepo uređeno. Što njenih svojstava tiče, spada u listopadne, višegodišnje biljke, odnosno, cvetajuči grm iz porodice ruža, koji može narasti do 1,5m u visinu i 1m u širinu, a postoje i patuljaste vrste. . određene vrste biljaka su cvetno dekorativne, i za njih možemo reći da predstavljaju pravi ukras u našem vrtu, budući da svojim izgledom doprinese lepoti našeg dvorišta. Spirea japonica u prirodnim uslovima raste u Sibiru, na dalekom istoku i u centralnoj Aziji.

PROČITAJTE I OVO: Grmolika princeza vrtova: Kako se gaji spirea ili suručica?

U našem narodu poznata je pod nazivom medljika, a taj naziv je dobila zato što svojim medonosnim cvetovima jako privlači pčele i druge oprašivače. Cvetovi su roze boje štitastog oblika i podsećaju na hajdučku travu. Zbog brojnosti cvetova, spirea japonica se smatra jednom od najboljih za gajenje u većim vrtovima, budući da se zbog brojnosti cvetova mogu napraviti razni oblici od nje, kao što su redovi, bordure žive ograde ili graničnici, ali se može posaditi i u grupama.

Spirea japonica cvetava tokom maja i početkom juna. Još jedna stvar karakeristična za spireu japonicu je što kada prođe njeno cvetanje, ona tokom avgusta oformi nove, sveže i mlade grane koje takođe daju poneki cvet. Spirea japonica se izdvaja svojim izrazito jesenjim bojama – njeni cvetovi donose razne nijanse narandžaste, žute, pa čak i crvene.

Kako gajiti spirea japonicu?

Spirea se takođe može gajiti i kao vrsta za orezivanje, ali tada postoji mogućnost da biljka izgubi deo mladih listova jer se samo na novim granama formiraju crveni listovi. Ako se odlučite da orezujete ovu biljku, važno je da znate da ona treba biti samo delimično orezana. Dakle, potrebno je da odrežete žbun 10-15cm iznad zemlje, te će naredne dve godine ona davati samo zelenu masu, ali neće biti cvetova.

spirea dekoracija

Pogodna opcija za gajenje spirea japonice je osunčano mesto na kom ima dovoljno svetlosti ili eventualno polusenka. Odgovara joj dosta vode i potrebno ju je orezivati. Ako želite da gajite spireu u vrtu, predlog je da ih gajite i u posudama, u kojima njena dekorativnost posebo dolazi do izražaja. Spirea ima dugo vreme cvetanja, finu teksturu lišća i spektakularne višesezonske boje zbog čega je pogodna za bilo koji krajolika, privući će pažnju i onima sa prefinjenim ukusom. Ova biljka je izuzetno otporna na mraz i često je koriste gradski parkovi, upravo zbog njene lepote i otpornosti.


Ukrasite svoj vrt spektakularnim bojama

S obzirom da je laka za gajenje, spirea je veoma pogodna čak i za početnike. Ova biljka donosi poseban izgled vrtu ili dvorištu u kojem se nađe, dajući ambijentu toplinu svojim nijansama crvene, narandžaste, roze i žute. Ukoliko vam je potrebna biljka oko koje nećete morati da provodite mnogo vremena brinući o njoj, spirea je savršen izbor, budući da će vaš eksterijer podići na viši estetski nivo, a neće vam oduzeti mnogo vremena za održavanje.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica