Svet poljoprivrede Prodavnica

Zašto treba koristiti koprivu za ishranu živine?

Lekovita svojstva koprive po zdravlje ljudi dobro su poznata, međutim ova biljka, u narodu još popularna i pod nazivom žara, odlična je za ishranu živine. Zašto bi svoju živinu trebalo da hranite koprivom i na taj način smanjite ekonomske izdatke u proizvodnji, razgovarali smo sa dr sc. Aleksandrom Drljačićem.

Ishrana živine koprivomFoto: Pixabay

Kopriva poboljšava kvalitet proizvoda i rast živine

Kako kaže naš sagovornik, kopriva sadrži brojne vitamine i makro i mikro elemente: vitamin C, provitamin A, vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, silicijumovu kiselinu (mravlju kiselinu i histamin koji žare), proteine a naročito omega 6 polinezasićenu aminokiselinu. Ovaj podugački spisak hranljivih i korisnih materija su pravi razlog zar ne?

„Kopriva je značajna kao fitobiotik. Fitobiotici su jedinjenja biljnog porekla koja se koriste u ishrani životinja za unapređenje njihove produktivnosti putem poboljšanja proizvodnih rezultata, svojstava hrane, kao i kvaliteta namirnica koje su produkt životinja. Navedeni dodaci omogućavaju poboljšanje rasta životinja korišćenjem njihovih prirodnih fizioloških potencijala i mehanizama, obezbeđujući time uslove za ostvarenje genetski projektovanog obima proizvodnje“, istakao je Drljačić.

On dodaje da je dokazano da kopriva ispoljava antiparazitske, antioksidativne, antimikrobne, antiulcerativne i analgetičke aktivnosti.

Sve kategorije živine mogu u ishrani koristiti koprivu, ali se mora voditi računa o datoj količini kao i hemijskom sastavu smeše. Najčešći način na koji se koristi u domaćinstvu je da se prelije vrućom vodom, a posle hlađenja se isecka i posle pomeša sa koncentrovanom smešom. Može se koristiti i ekstrakt lišća koprive, koji se dodaje u hranu“, istakao je Drljačić.

Kod pripreme brašna od koprive važno je izbegavati vlagu

Tokom zimskih meseci živini se može davati i brašno od koprive.

„Postupak njegovog pravljenja je isti kao kada se obrađuje lucerka u dehidratorima, pri čemu se dobija brašno od lucerke, kao industrijski način obrade. U domaćinstvu, list koprive se osuši i onda ga stavite u vreću i čuvate za zimu. Treba voditi računa da ne dođe u kontakt sa vlagom“, rekao je ovaj stručnjak za naš portal.

KoprivaFoto: Pixabay

Upravo prelivanjem vrućom vodom i sušenjem gube se žareće materije, koje naravno odbijaju životinje kao i ljude.

„Potrebno je uraditi korekciju koncentrovane smeše, pošto svojim sastavom kopriva može zameniti izvor proteina, a isto tako i izvore kalcijuma, magnezijuma, fosfora kao i izvore vitamina. Različiti oblici hrane od koprive imaju i različite koncentracije, tako da se mora raditi korekcija“, rekao je Drljačić za kraj.

Da podsetimo, pored pozitivnih karaktetistika za zdravlje ljudi i korisnosti za ishranu živine, kopriva je veoma značajna kada je u pitanju zaštita i prihrana biljaka u organskoj proizvodnji.

Komentari