Zašto je dobro jesti koprive i zelje zajedno?

Zašto je dobro jesti koprive i zelje zajedno?

Zelje je biljka koja može biti odličan dodatak pitama zeljanicama, ukusnim čorbama, ali i musakama. Veoma je zdravo, a u kombinaciji sa koprivom i mlečnim proizvodima postaje još bolje. Evo zašto stručnjaci preporučuju da se zelje uvek jede zajedno sa koprivom.

Posle duge i hladne zime veoma je važno uneti određene količine kalcijuma u organizam, a odličan način da to uradite je ako konzumirate zelje i koprive u kombinaciji.

Dr Ivo Đinović  ističe da zelje ukusom pomalo podseća na spanać, ali i da je mnogo hranljiviji i lekovitiji od njega. Centralni nerv ove biljke se odbacuje zato što ima puno celuloze. Takođe, zelje je višegodišnja biljka što znači da ga možete brati dugi niz godina iznova. Svakog proleća imaćete osiguran unos zdravih elemenata i tada možete birati da li ćete praviti čorbe, pite zeljanice ili musake.

Ukoliko se odlučite da napravite neki od ovih specijaliteta, koji su u našoj zemlji itekako popularni, u njih možete dodati kiselo mleko, pavlaku ili sir jer oni imaju dosta kalcijuma, dok zelje ima oksalnu kiselinu. Ova kiselina se veže sa kalcijumom i stvara se kalcijum oksalat, koji nije štetan kao što je to oksalna kiselina.

Zašto je dobro jeste zelje i koprivu zajedno - © Agromedia

Dr Ivo Đinović preporučuje da ako želite da jelo od zelja učinite ukusnijim i boljim onda je potrebno dodati 50% koprive. One se, podrazumeva se, beru rukavicama i to pre cvetanja samo mladi listovi. Tako je samo jelo kvalitetnije, ukusnije, ali je bolje za varenje.

Takođe, bi trebalo obratiti pažnju na to gde se bere kopriva.

Sagovornik: dr Ivo Đinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica