Ishrana živine: Listovi i stabljike brokolija za tamniju boju žumanca

Ishrana živine: Listovi i stabljike brokolija za tamniju boju žumanca

Obrok sačinjen od delova brokolija, tačnije od stabljike i listova može povećati kvalitet ishrane kod živine. Pored toga, utvrđeno je da dodavanjem određenih delova brokolija žumance dobija tamniju boju, a poznato je da boja ima bitnu ulogu u prirodnoj privlačnosti hrane uopšte, pa tako i jaja. Kod potrošača u različitim zemljama tamnija boja žumanca je karakteristika na osnovu koje oni kupuju jaja.

 

Brokoli u ishrani živine - © Pixabay

 

Boja žumanca vezuje se za sistem proizvodnje. Smatra se da na boju žumanaca pozitivno utiče ishrana kokošaka na pašnjaku. U periodima kada nema trave i deteline to se ne dešava i boja ostaje bledožuta. Intenzitet obojenosti u vezi je sa sistemom ishrane koka nosilja. U konvencionalnom sistemu, boja žumanca se dobija iz pigmenta ksantofila iz kukuruza i lucerke.

Međutim, postoji još jedan način za postizanje tamnije boje žumanca. A to je brokoli. Naime, istraživači sa Univerziteta Kalifornija na osnovu proučavanja brokolija dokazali su da on sadrži antialergijske karakteristike, ali i da pomaže u sprečavanju gojaznosti i raka.

Tokom berbe brokolija cvetovi biljke odvajaju se za ishranu ljudi, a ostaju stabljike i lišće. Prema porocenama ovih istraživača skoro 75% onoga što se ne iskoristi od ove biljke vrati se u zemlju raspadne se. Delovi brokolija izuzetno su bogati su kalcijumom, karotenoidima, antioksidantima i uprkos tome stabljike i listovi često završe na deponiji.  Karotenoidi mogu biti veoma interesanti poljoprivrednicima za proizvodnju živine. U brokoliju ovi vitamini imaju žutu narandžastu i tamno crvenu boju i mogu da poboljšaju žuto-narandžastu boju žumanca.

 

Brokoli u ishrani živine - © Pixabay


 

Ukoliko niste ljubitelj veštačkih koncentrata, za ishranu živine postoje i integralne mešavine, a uvek ih možete hraniti i belim lukom kako biste povećali nosivost jaja kod vaših koka nosilja.

U eksperimetntu istraživači su dodali veliki procenat obroka sa brokolijem u ishranu kokošaka baziranu na kukuruzu i soji. U poređenju sa kontrolnom grupom koja se hranila konvencionalnom ishranom, količina pojedene hrane, težina, svarena kolićina, proizvodnja jaja, težina jaja i debljina ljuske su statistički bile slične kod obe grupe. Ono što je se razlikovalo bila je tamnija boja žumanca kod grupe kojoj su dodati delovi brokoliju u obrok.


Istrazivači su zaključili dosadašnjim radom da su potrebna dodatna ispitivanja o upotrebi brokolija u ishranu kokošaka. Ovom prilikom nijedan štetni efekat koji se nalazi u brokoliju nije posmatran.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica