Rastvor od koprive – prirodni preparat za zaštitu bilja

Rastvor od koprive – prirodni preparat za zaštitu bilja

Kada razmišljate o načinu zaštite bilja u organskoj proizvodnji, morate biti veoma pažljivi pri izboru odgovarajućih preparata. Zaštita organski gajenog bilja zasniva se na nepesticidnim merama i na primeni prirodnih preparata. Saznajte kako da napravite prirodni rastvor od koprive za zaštitu vaših biljaka od štetočina.

Gusti rastvor od koprive

Taj rastvor ima vrlo neprijatan miris koji odbija štetočine kao što su lisne vaši, trips, grinje (pregalj) i smeđa trulež. Za pravljenje rastvora beru se samo nadzemni delovi biljke. Potopite 1 kilogram koprive bez korena u 10 litara vode. Ostavite je tako da odstoji 10-15 dana u hladovini (najbolje na oko 18°C).

Svakog dana je promešajte. Rastvor će se vremenom zgušnjavati i promeniti boju u smeđu. Na kraju biće spreman za upotrebu kada se više ne budu stvarali mehurići vazduha usled vrenja. Kada se smesa dovoljno zgusne, procedite je i odstranite delove biljke koje ćete kompostirati.

Rastvor od koprive je prirodni preparat za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji - © Pixabay

Rastvor od koprive prihranjuje biljke kiseonikom i štiti je od bolesti. Najbolje ih je koristiti u vegetacionom periodu, na svake tri nedelje. Rastvor čuvajte na tamnom mestu u zatvorenoj posudi, najduže 12 meseci. Prilikom upotrebe razredite rastvor vodom. Vodite računa da odnos vode i rastvora bude 7:1. Sipajte razređeni rastvor u flašu sa rasprskivačem. Taj rastvor možete posuti na onim područjima gde štetočine nanose štetu.

Rastvor protiv lisnih vaši i celerove muve

Za taj rastvor potrebno je skupiti 224 grama mlade koprive i natopiti je u kanti vode na nedelju dana, a zatim ga procediti i takvog ga upotrebljavati. Navedeni rastvor može se koristiti na povrću, voću i ružama. On odbija neke vrste insekata, a istovremeno jača biljku kroz folijarnu prihranu.

Rastvor od koprive je prirodni preparat za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji - © Pixabay

Kopriva je biljka koja pozitivno deluje na rast i razmnožavanje velikog broja kultura. Možete zasejati koprivu uz povrće, u odnosu 1:100. Neki insekti, kao što su mrkvina mušica i lisne vaši, u tom slučaju će se pre hraniti koprivom nego šargarepom i na taj način ćete zaštititi svoj usev.

Iako se mnogi insekti hrane koprivama, ova biljka odbija mušice, tako da se sveže nabrana kopriva može okačiti u kuhinji. Time ćete odbiti mušice i moljce.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica