Šta je senaža i kako je pripremiti?

Šta je senaža i kako je pripremiti?

Senaža je relativno nov način pripreme hrane kod nas, dok se u razvijenim zemljama već odavno koristi. Stručnjaci za stočarstvo navode da je njena prednost u odnosu na druge vidove pripreme stočne hrane višestruka i da je zbog toga preporuka da se što je moguće brže pređe na senažu.

Senaža

Na pitanje šta je to što karakteriše ovo hranivo, inženjer stočarstva Goran Joksić kaže da je to sadržaj vlage od 40 do 60%. Naime, kod silaže je taj procenat od 60 do 70, a kod sena 30%.

Napravite kvalitetnu silažu i seno za bolju ishranu krava!

Senaža se sprema od višegodišnjih leguminoza, travno-leguminoznih smeša i trava. Konkretno, senaža se sprema tako što se ujutru masa pokosi. Treba je ostaviti do predveče da povene, a onda se pred kraj dana prosušena masa kupi i stavlja u objekte. Na taj način se dobija odlična stočna hrana, odlične hranljive vrednosti, jer je većina hranljivih sastojaka sačuvana“, kaže Goran Joksić iz PSSS Kragujevac.

Za senažu mogu da se koriste i objekti koje stočari već imaju za silažu. Naravno, mogu da se prave i novi, ali bi to poskupelo u startu proizvodnju, te zbog toga je za početak dobro koristiti postojeće objekte.

Senaža se sprema od višegodišnjih leguminoza, travno-leguminoznih smeša i trava.

Krave - © Foto: Agromedia

Kada se masa dotera i istovari, sledi dobro sabijanje gaženjem. I ovaj deo posla najbolje je raditi traktorom, isto kao i pri spremanju silaže. I ovde je cilj stvaranje anaerobne sredine kako se masa ne bi pokvarila i kako bi što duže bio zadržan kvalitet. Dužina isečene biljke trebalo bi da bude oko 1,5 centimetara. Masu treba zatvoriti isto kao silažu. Ovako spremljena stočna hrana zadržava visok procenat proteina i energije. Nema krunjenja listića biljaka, a tu je najviše proteina, kao pri pravljenju sena. Takođe, nema bojazni od loših vremenskih prilika“, dodaje Joksić.


Polje lucerke koja ide u senažu - © Foto: www.wikimedia.org

U odnosu na silažu, senaža ima veću vrednost, jer ima manje vlage, te je po jedinici površine više hranljivih materija. Dokazano je, navodi Joksić, da senaža ima hranljivih materija kao najbolje pripremljeno seno, a posao oko pravljenja senaže daleko je manji.

Kako uspešno gajiti lucerku


To je takođe značajan momenat u ekonomičnosti pripreme stočne hrane, jer je spremanje sena višednevni posao i uvek mora da se gleda u nebo“, kaže Joksić.

Dobro pripremljena senaža može dugo da zadrži kvalitet. Pravilno uzimanje je isto kao kod silaže – odozgo na dole najmanje 30 centimetara dnevno. Posle toga, opet treba dobro zatvoriti masu.


Sagovornik: Goran Joksić, dipl. Inž. stočarstva PSSS Kragujevac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica