Tržište stoke za vreme COVID-19 – Svega ima, samo nema potražnje

Tržište stoke za vreme COVID-19 – Svega ima, samo nema potražnje

 Tržište stoke u problemu: Svega ima, ali nema potražnje- © Pixabay

Tržište stoke poslednjih dana, zbog pojave virusa korona i uvođenja vanrednog stanja, maltene je zamrlo. Stočne pijace su zatvorene, otkupa nema što je stvorilo brojne problem mnogim odgajivačima koji u ovom periodu godine imaju najviše grla za prodaju.

Odgajivači kažu da u ponudi ima i svinja i ovaca, ali da za njima maltene nema potražnje. Zbog toga je upućeni kažu u ovom momentu teško govoriti i kako će se kretati cene, a svi se slažu da će se trenutna situacija, koja će prema najavama potrajati i narednih meseci, imati velike posledice po stočarsku proizvodnju.

„Ja sam svoju jagnjad uglavnom prodao za priplod i nisam imao problema. Jagnjad za klanje su išla dobro do pojave korona virusa i uvođenja vanrednog stanja, a sada ih niko ne traži niti se prodaju. Proizvođači su u vrlo nezgodnoj situaciji, prodaje nema, a hrane ponestaje”, kaže Marko Gavrilović, odgajivač ovaca iz valjevskog sela Degurić.

Cena tovljenika po kilogramu žive vage trenutno ide od 160 do 170 dinara, dok je cena prasadi lošija u odnosu na period od pre dvadesetak dana kada je bila 280 dinara.  Trenutno se prasad mogu pazariti  za 200 do 220 dinara, međutim odgajivači kažu da za njima skoro i da nema potražnje.

Tržište stoke u problemu: Svega ima, ali nema potražnje - ©Agromedia

Mališa Pajković iz sela Kotešice, nadomak Valjeva, koji se bavi odgojem i tovom prasadi i teladi kaže da su proizvođači sada u neizvesnosti iščekujući šta će se narednih sedmica dešavati, vezano za moguće uvođenje dodatnih mera zbog epidemije korona virusa, što kako kaže može da se još više odrazi na samo tržište stoke.

„Zbog trentne situacije teško se može predvideti šta će biti i za Uskrs i da li će biti veće potražnje za prasadima. Trenutno se još po malo kupuje meso, međutim sve je manje novca, tako da će mnogi kupovati minimalne količine. Plašim se da cena svinja ne nastavi da pada što može veoma loše da utiče na nas proizvođače. Trenutno u tovu imam 250 tovljenika težine 60 do 70 kilograma i nadam se da će ova cena ostati čime ću biti prezadovoljan, u suprotnom ću biti u velikom problemu”, smatra Pajković. 

Prema rečima Radosava Vujića iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe ”Valjevo” problema na tržištu stoke ima s’obzirom na trenutnu situaciju i pojavu virusa, jer je prodaja maltene stala, a o cenama se ne može sada pričati jer kada je u pitanju živa stoka jer retko ko šta i kupuje, pošto su zatvorene i pijace.

To će naneti veliku štetu poljoprivrednim proizvođačima, jer sada i pristiže najveći broj jagnjadi za isporuke, a koja su težine od 30 do 35 kilograma. Odgajivači nemaju kome da ih prodaju dok se ova trenutna kriza koja je pogodila ceo svet ne završi, a koja će prema najavama potrajati još mesec dva. Za to vreme jagnjad će prerasti ovu telesnu masu i ona više neće biti jagnjad već šilježad koja će imati do 50 kilogrma što će sigurno uticati na njihovu cenu i prodaju”, kaže naš sagovornik.


Tržište stoke u problemu: Svega ima, ali nema potražnje - ©Agromedia

Vujić se nada da će klanična industrija imati razumevanja i da će kada se za to steknu uslovi tu jagnjad otkupljivati i malo izaći u susret proizvođačima da svi zajednički podnesu taj teret.

„Ovo je došlo u momentu kada su i cene jagnjadi za klanje bile sasvim pristojne 280, pa čak i 300 dinara. Sve će ovo negativno uticati na finansijsku situaciju naših proizvođača. Najviše će pogoditi one koji imaju veći broj grla za gajenje od 50 do 100 pa i više,  a takvih je u valjevskom kraju preko 100 ”, istakao je Vujić, savetodavac za stočarstvo.


Vujić naglašava da je slična situacija i sa prasadima i teladima, jer je sve stalo i nema trgovine, tako da će kaže poljoprivredni proizvođači koji imaju mogućnost tova možda lakše podneti krizu.

Što se tiče bikova u tovu trenutno je došlo do povećanja cene kilograma žive vage sa 1,9 na 2 evra, a proizvođači se nadaju da će ona ostati na ovom nivou.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica