6 najčešćih početničkih grešaka u uzgoju svinja i kako da ih izbegnete

6 najčešćih početničkih grešaka u uzgoju svinja i kako da ih izbegnete

Saveti za početnike: 6 najčešćih grešaka u uzgoju svinja i kako da ih izbegnete - ©Agromedia

Osnivanje farme svinja može da donese zadovoljstvo i zaradu, samo ako se radi kako treba. Osnovna greška je shvatiti uzgoj životinja kao hobi.

Uzgoj svinja je ozbiljan posao

Da, biti uzgajivač svinja jeste ozbiljan posao, a niko ne započinje posao da bi ga loše radio i bio u minusu. Od samog početka projekta treba imati dobru računicu koliko ulažete i koliko će vam se vratiti. U ovom poslu količina je bitna, ako želite da vidite povraćaj svoje investicije.

Dakle, ako želite da vidite zaradu treba započeti sa 20-50 krmača, kako biste za godinu dana mogli da povećate veličinu na 500 jedinki. Ukoliko želite da sklopite ugovor o isporuci na 6 meseci, tada morate da znate ukupan broj svinja koje su vam potrebne za taj period.

Neuhranjenost (loše stanje) svinja

Neuhranjenost je jedan od čestih problema, gde životinje pokazuju slab rast. Jedine kosti na koje biste trebali da obratite pažnju kod životinje su lopatice, koje bi trebalo da budu prekrivene slojem mesa, tako da ih zapravo ne možete osetiti.

Može biti više razloga za neuhranjenost, a ovo su neki od njih:

  • nedovoljna količina hrane;
  • hrana je lošeg kvaliteta;
  • životinje imaju mnogo parazita;
  • svinje koja rastu traže kvalitetniju hranu i veće količine od odrasle svinje;
  • krmača koja doji prasiće traži dodatnu hranu ili će da počne da gubi na težini kako bi mogla da proizvodi mleko za svoje potomstvo, a kasnije je teško da povrati ovaj gubitak težine;
  • svinje veoma brzo rastu. Ako između 2. i 4. meseca nema velike razlike u veličini prasića – postoji problem.

Dokumentacija

Većina uzgajivača svinja ne vodi odgovarajuće evidencije, što ih dovodi u problem da ne znaju tačno da li stvaraju profit ili imaju gubitke i šta im tačno proizvodi gubitke. Zato je važno voditi evidenciju i znati koliko ste tačno mesečno potrošli na svaku životinju. Ako se evidencija vodi od početka, ona će vam reći kako treba i da prodate.

Glavne troškove koje treba beležiti su: hrana, voda, lekovi, oplodnja, transport i gorivo, vaša plata i plate ostalih radnika na farmi, porezi, komunalije.

Dakle, na kraju svakog meseca treba imati uvid u ove troškove i podeliti ih sa brojem životinja na farmi, na osnovu čega ćete znati koliki su troškovi po jednoj svinji.

Odgovorno postupanje sa životinjama

Ako želite ozbiljno da se bavite uzgojem svinja, morate znati čitav proces, kao i moguće glavne opasnosti u svakom segmentu njihovog uzgoja. Mnogi farmeri izgube oko trećinu životinja usled situacija koje su mogle da se spreče: krmača je pojela pola legla, ležala je na nekim prasićima itd. Tokom prve godine, može da se desi da zbog loše pripremljenosti, neznanja i neodgovornosti uzgajivač izgubi i polovinu prasadi, što će direktno poremetiti plan širenja projekta.

Saveti za početnike: 6 najčešćih grešaka u uzgoju svinja i kako da ih izbegnete - ©Agromedia


Alternativni izvori hrane

Hrana predstavlja gotovo 70% troškova uzgoja svinja do njihove zrelosti. Da biste ostvarili bilo kakav smisleni profit, važno je da pronađete dodatne, alternativne izvore hrane koji su kvalitetni, a jeftini.

Treba potražiti jeftinije izvore ugljenih hidrata i naučiti da sami pravite smeše hrane. Na primer, kao sočna hraniva možete dodati krompir, stočnu repu, mrkvu, cveklu, bundevu, silažu, omogućiti da imaju pašu ili svežu košenu detelinu, lucerku i druga zelena hraniva.

Ova hraniva se odlikuju velikim sadržajem vode, zadovoljavajućom količinom ugljenih hidrata, malim sadržajem belenčevina, masti i mineralnih materija, lako su svarljiva i bogata vitaminima A, B i C.


Zdravlje životinja

Čisti i uredni svinjci, redovna kontrola životinja i bio-sigurnost su jako bitan deo uzgoja. Mnogi farmeri ne obraćaju dovoljno pažnje na preventivnu higijenu sve dok glavna bolest ne zahvati veći broj jedinki i tek tada počnu da razmišljaju kako je bolest nastala.

Ono što se najčešće zaboravlja prilikom planiranja izgradnje objekta za držanje svinja, to je mala prostorija ispred u kojoj radnici mogu da se preobuku i dezinfikuju, a pre nego što uđu kod životinja.


Izvor: Z Farmers Hub

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica