Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA

Uzgoj koza može biti zanimljiv i veseo posao. Još ako imate i jare, ni jedan dan vam neće biti isti. Međutim, pre nego što uzmete koze ili jare bitno je da se dobro informišete, odnosno proučite njihovo ponašanje kako biste znali da prepoznate razne situacije i ispravno reagujete. To vas može spasiti velike količine stresa.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Ukoliko po prvi put kupujete ili prvi put očekujete da koza ojari jare, izdvojili smo nekoliko stvari koje bi trebali da znate o njima.

Ishrana jareta „na flašicu“

Malo jare uči od svoje majke, od drugih odraslih jedinki iz stada i od starije jaradi. Jarići koji se hrane „na flašicu“ i koji se ne gaje uz stado neće naučiti da jedu žito, seno jednako brzo kao jarad koja su odgajana u stadu (čak i ako se više jarića zajedno hrani iz flašica). Isto tako neće brzo naučiti da piju vodu.

Pošto nemaju starije koze da bi to naučili, već dobijaju hranu u flašici kada su gladni, imaćete problem da ih naterate da probaju da jedu nove stvari. Jarići hranjeni flašicom zapravo neće početi sami da istražuju novu hranu ako ne smanjite sadržaj u flašici i ne ponudite im nešto novo za jelo. Budite strpljivi jer neće hteti odmah da probaju nešto novo.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Nemojte davati vodu u flašicama: to je kontra produktivno. To ih neće naučiti da piju vodu. Ako im se stomak napuni vodom iz boce, oni nemaju razloga da pokušaju da grickaju novu hranu ili da piju vodu iz korita (kante).

Svi jarići, čak i oni koji se hrane iz flašica treba da budu pušteni da žive sa stadom od prvog dana. Iako vam je preslatko i možda deca kukaju da ga uzmu kao ljubimca, nemojte im to dozvoliti. Jedino se izdvajaju jarad koja su iz nekog razloga suviše slaba i treba im posebna pažnja.

Ukoliko koza odbije jare i morate da ga hranite na flašicu, ono ipak mora da ostane uz svoju majku. Ukoliko je jare siroče, stavite ga među jariće njegovog uzrasta. Jare koje se hrani na flašicu će se povezati sa njima i rasti uz njih. Oni nauče da izbegavaju veće koze ali uče od njih kako da se ponašaju u stadu.

Izmet kod jareta

Obratite pažnju na izmet jareta. Prvih nekoliko puta izmet će izgledati poput crnog katrana. Zatim, nakon što počnu da sisaju on postaje žut i ponekad prilično lepljiv. Majka može, a i ne mora, da čisti guzu svog mališana. Vi, međutim morate da se uverite da je guza jaretu čista, pogotovo jer se izmet može tu osušiti i zapravo ga začepiti, tako da ne može više da vrši veliku nuždu. Izmet će ostati žut dok jare ne počne da jede čvrstu hranu. Kada počne da jedu čvršću hranu, izmet će postati braon.

Sakrivanje i gubljenje

Jarići su pravi eksperti da se izgube. Oni se instiktivno uvlače u male, skrivene rupe i leže tu satima veoma tiho. To je prirodno. Prosto, obožavaju „pećine“ i rupe i iznenadiće vas koliko dobro umeju da se sakriju.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Sigurno ćete pomisliti kako ni jedna majka, pa bila to i koza, neće dozvoliti da izgubi svoje mladunče i da će ga sigurno pronaći. Iskusni uzgajivači upozoravaju da to nije uvek slučaj.

Ako je ispaša velika, majka luta, pase i nema pojma gde se jare krije. Čak i ako su vam koze blizu, jare može da se sakrije iza nekog visokog žbunja ili velikog predmeta ili manjeg objekta.

Ljudima se dešavalo da po nekoliko puta pretražuju svoje imanje u potrazi za jaretom i da ne otkriju gde se sakrilo. Zato se preporučuje da jarićima stavite ogrlice sa jarkim bojama kako biste ih lakše pronašli.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Takođe, kada ga tražite, imajte na umu da se ono može uvući u vrlo mala mesta (što je manje, to je bolje što se njih tiče).

Žvakanje

Jarići, poput odraslih koza, istražuju svoj svet ustima. Јеdnostavno, moraju koristiti svoja usta jer nemaju ruke.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Zato će da žvaću sve živo kako bi „istraživali“ i naučili.

Penjanje

Penjanje je zabavno i igra za koze. Majka koza će pustiti svoje jare da skače i penje se po njoj. Nijedna druga koza to neće dopustiti drugom jaretu. To znači da se jare penje samo na „familiju“ i ako mu dozvolite da se penje i na vas, smatraće vas za člana svoje porodice (što je dobro). Za koze i jarad, penjanje je super zabava i njihov način igre.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Tako ih možete naći na drvima i gomili trupaca koje ste upravo spremili za zimu, na palom drveću, na baštenskom stolu. Ako vam je auto u dvorištu zajedno sa kozama… pogodite šta će se desiti.

Kijanje

Jeste li znali da koze koriste zvuk kijanja kao alarm? Oni se sa njuhom upozoravaju na opasnosti (bilo da su stvarne ili zamišljene). Mlade koze kijaju kao deo svoje igre. Posmatrajte svoje koze i sigurno ćete primetiti zvuk kijanja.

Guranje i udaranje glavom

Guranje ili udaranje glavom kod mladih koza je igra. Kao što se psi igraju i simuliraju napad, tako je i jarićima guranje i udaranje glavom deo prakse kako da postanu odrasle jedinke. Ako im gurnete glavu, ono će vam uzvratiti.

Saveti za početnike: Ovo MORATE da znate o JARIĆIMA - © Pixabay

Međutim, nikada nemojte muškom jaretu da gurate čelo. To ne želite da ohrabrite, jer kada bude odrastao želeće da nastavi da se igra sa vama na ovaj način, a tada možete vrlo ozbiljno da budete povređeni.

 

Komentari