Iskusni stočar otkriva šta je isplativije: TOV JUNADI ili PRASADI

Iskusni stočar otkriva šta je isplativije: TOV JUNADI ili PRASADI

Od pre deset godina, porodica Pajković iz valjevskog sela Kotešice akcenat su stavili na tov junadi, a uporedo su u se bavili i svinjarskom proizvodnjom. Ove godine rešili su da gajenje prasadi podignu na jedan viši nivo. 

Iskusni stočar otkriva šta je isplativije: tov junadi ili prasića - © Dejan Davidović / Agromedia

Pored postojećeg objekta za smeštaj svinja, koji su renovirali, sagradili su novi savremeniji. Kapacitet ova dva objekta je do 600 komada prasadi što zavisi od njihove težine ili 250 tovljenika.

„Odlučili smo se za proširenje u svinjarskoj proizvodnji zato što je brži obrt, brže se dolazi do novca, kraći je period tova koji traje tri maksimalno četiri meseca, a što se tiče prasadi to je do mesec i po dana“, kaže Mališa Pajković.

Prema njegovim rečima kod junadi to nije moguće i zato su se odlučili na ovaj korak.

U oba objekta je 24 boksa za smeštaj prasadi. Urađen je podzemni sistem za izđubravanje, postavljene su nove hranilice, pojilice sa vodom. Prasad težine od 25 do 30 kilograma prodaju, a ona koja su teža ostavljaju za dalji tov.

„Prilikom kupovine hranilica iskoristili smo podsticaje koje daje grad Valjevo preko Javnog preduzeća „Agrorazvoj – valjevske doline“, navodi Pajković.

Kako kaže, zadovoljni su saradnjom sa njima jer su nakon predaje zahteva za subvenicje veoma brzo dobili povraćaj novca. Ekonomska računica što se tiče svinjarstva izvodi se na godišnjm nivou. Cena svinja uvek varira. Sada su tovljenici 170 do 180 dinara, prasad su 250 do 270 dinara.

Iskusni stočar otkriva šta je isplativije: tov junadi ili prasića - © Dejan Davidović / Agromedia


„To je odlična cena pogotovu u ovom periodu godine, jer su najčešće tovljenici od 130 do 140 dinara. Verovatno sada nema svinja na tržištu pa je i cena zato veća“, navodi Pajković.

U objektima je i preko 90 junadi u tovu težine 250 i 450 kilograma. U dva turnusa godišnje utove po 50 grla. Junad isporučuju ovdašnjim mesarama, nekad kaže ima kupaca i iz Crne Gore, ali to zavisi od cene i potražnje. Utovljena junad za prodaju su spremna početkom januara i krajem jula.

Tov junadi je trenutno loš jer je cena drastično opala za razliku od prošle godine, ali mi ne smemo da prekidamo proizvodnju bez obzira što je cena loša. Nastavljamo dalje pa ćemo videti kako će biti narednih godina, a nadamo se da će se nešto menjati“, kaže Pajković. Prema njegovim rečima, prošlogodišnja otkupna cena od 2,40 do 2,50 evra je bila „naduvana“ i on misli da to nije bila cena za naše tržište.


Iskusni stočar otkriva šta je isplativije: tov junadi ili prasića - © Dejan Davidović / Agromedia

„Realna cena junadi je maksimalno 2,20 evra, što bi bilo najbolje, ali i sa 2,10 do 2,15 evra može da bude zarade. Međutim, kada je dva evra utovljeno june, a cena teladi 450 – 460 dinara kao što je trenutno u tom slučaju proizvođači i mogu da se izbore. Ali dok je kilogram žive vage teladi 520 do 550 dinara, a otkupna cena junadi dva evra onda je tu veoma mala razlika u zaradi“, ističe naš sagovornik.


Od nedavno za ishranu stoke sami proizvode koncentrat od žitarica, koje gaje na sopstvenom gazdinstvu, a jedino kupuju soju i suncokretovu sačmu. Pajkovići obrađuju 40 hektara zemlje od čega deo uzimaju u zakup. Najveće površine zauzima kukuruz koji delom završi u silaži. Pored kukuruza proizvode još pšenicu i ječam.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica