Nemojte previše zagrevati prostorije za svinje tokom zime

Nemojte previše zagrevati prostorije za svinje tokom zime

Svinje spadaju u one životinje koje ne vole preveliku vrućinu. Zapravo, svinjama ne smeta kada je u svinjcu prohladno. Temperatura je samo jedan od faktora na koji treba obratiti pažnju u ukupnoj mikro-klimi svinjca.

Svinje ne vole previše toplote - ©Pixabay

Moderno svinjarstvo podrazumeva redovno praćenje promena i usklađivanje sa važećim pravilima i standardima. Pored različitih propisa i preporuka koji se tiču izgradnje i infrastrukture objekta u kojem svinje borave, još jedan od jako bitnih faktora na koje morate obratiti pažnju jeste mirko-klima u svinjcu.

Temperatura vazduha u svinjcu

Svinje su životinje kojima ne smeta nešto niža temperatura u toku zime.

U previše toplom svinjcu, svinje postaju nervozne i bezvoljne, međusobno se uznemiravaju i manje jedu. Kako prof. dr Milan St. Tošić u knjizi „Savremeno stočarstvo: objekti – oprema u svinjogojstvu“ navodi, zbog pretoplog okruženja u kojem svinje borave tokom zime ili leta, može se dogoditi da krmače preskaču pojavu polnog žara. Iz ovog razloga jako je bitno da tokom zime ne zagrevate previše objekte u kojima svinje borave.

Optimalne temperature vazduha u svinjcu u kojem borave odrasle svinje koje treba održavati i zimi i leti kreću se između 12 -14 i 22-24 stepeni.  Za prasad dojenčad optimalna temperatura na početku je od 32 do 34 stepeni, do oko 22 stepena na kraju. Upotreba sistema rashlađivanja vazduha iz ovog razloga sve više se opravdava i redovno planira prilikom izgradnje i uređivanja infrastrukture svinjca.

Potencijalni toplotni stres kod svinja možete sprečiti unošenjem kvasca u ishranu.

Količina i kvalitet vazduha u svinjcu

Pored temperature, osnovu mikro-klime u svinjcu čini i vazduh, i to prvenstveno:
–    kvalitet vazduha;
–    ventilacija;
–    količine (norme) vazduha.

Svinje su veliki potrošači vazduha, ali su istovremeno i veoma osetljive na njegov kvalitet. Iz ovog razloga, sastav vazduha u svinjcu mora prvenstveno uvek da bude čist, a vlažnost vazduha mora biti u granicama od 65 do 80 %. Čistog vazduha i svinjcu nikada nije previše.


Prirodna ventilacija je najjeftinije i najjednostavnije rešenje u objektima za svinje. Dobra infrastruktura svinjca podrazumeva i prinudnu, to jest veštačku ventilaciju, i najčešće se koristi za privremeno ubacivanje i izvacivanje vazduha i uspostavljanje takozvanog sistema ravnoteže.

U zimskom periodu ubacivanje spoljnjeg vazduha preko hodnika često se u praksi koristi za ublažavanje većih razlika u temperaturi.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica