Svet poljoprivrede Prodavnica

Šampionka Cvetulja niže rekorde: Posle blizanaca otelila četvorke

Foto: Nego Tomović

Milorad i Dušica Jelesijević iz pomoravskog sela Trnava kod Čačka uvek su držali najkvalitetnije krave i po stočarskoj proizvodnji i proizvodnji mleka pročuli su se daleko izvan atara svog sela. U staji vrednog bračnog para vladao je pravi takmičarski duh koja će od  krava oteliti lepše i naprednije tele. Ipak sve ih je nadmašila Cvetulja koja je ovih dana otelila četiri zdrava teleta-dvoje muških i dvoje ženskih i tako postavila nedostižan rekord.

I ove godine još pred teljenja Milorad i Dušica Jelesijević iz čačanskog sela Trnava znali su da ih njihova Cvetulja neće izneveriti. Očekivali su da će i ove godine, kao i prethodne, oteliti blizance što za najbolju kravu u njihovoj staji ne bi bilo nikakvo iznenađenje.

Prve godine Cveta je otelila jedno muške tele, druge dvoje, takođe muških da bi ovih dana napravila podvig o kome se priča u svakoj kući u dolini Zapadne Morave, naročito među stočarima. Miloradova i Dušičina šampionka  otelila je četvorke-dvoje muških i dvoje ženskih telića na ogromno iznenađenje svojih domaćina ali i komšija.

„Hvala Bogu telići su zdravi, brzo napreduju i ljubimci su svih nas u kući naročito naših unučića kojima su Cvetini potomci preko noći postal najveći ljubimci i razonoda. Još se nisu odlučili za imena, jer nikako da se slože koje im ime najlepše stoji a mi smo kumstvo s velikim zadovoljstvom prepustili njima” kazuje Dušica.

Staja i domaćinstvo Jelesijevića svakog dana prepuni su znatiželjnih komšija i prijatelja koji žele da upoznaju rekorderku Cvetulju, čija je popularnost za kratko vreme dosegla neslućene granice.

Mnogi bi hteli da već sada kupe bilo muško bilo žensko tele, jer Cvetuljini potomci su garant kvaliteta. Međutim, Milorad i Dušica i ne pomišljaju na njihovu prodaju.

Nikada tele ne prodajemo pre nego što napuni godinu i po dana starosti. Međutim, već sada znamo da ćemo zadržati oba ženska teleta i jedno muško jer ovakva se ne tele svakog dana”, veli ponosna gazdarica Dušica.

Foto: Nego Tomović

Veterinarski tehničar Zoran Rakić i sam je iznenađen Cvetuljinim podvigom. Kaže da je prava retkost da krava oteli četvoro telića, ali je i to moguće kad se podudare nekoliko ključnih faktora kao u ovom slučaju.

„Sigurno je osamenjavanje urađeno u pravom-optimalnom trenutku, drugo u pitanju je najbolji primerak kvalitetne rase stoke i treće, nema sumnje da je Cvetulja kvalitetno hranjena”, otkriva tajnu gornjomilanovački veterinarski tehničar Rakić  koji se u tridesetogodišnjoj karijeri samo jednom susreo sa ovakvim slučajem.

Zbog retkog podviga Cvetuja ovih dana uživa poseban tretman svojih vlasnika-i u hrani i u smeštaju, a posebno njenih četvoro potomaka.

Komentari