Pogača od semenki bundeve može uspešno zameniti sojino brašno u ishrani krava?

Pogača od semenki bundeve može uspešno zameniti sojino brašno u ishrani krava?

Sprovedena studija donela je rezultate da pogača od semenki bundeve, koji je nusproizvod prerade bundevinog ulja, može uspešno zameniti sojino brašno u ishrani mlečnih krava bez negativnog uticaja na karakteristike mleka, fermentaciju u buragu ili ukupnu svarljivost trakta. Ova promena u ishrani mlečnih krava dovodi do poboljšanja antioksidativnih funkcija i parametara krvi kod ovih životinja.

Semenke bundeveFoto: Pixabay

Sojino brašno je odličan izvor proteina za preživare, međutim visoke i promenljive cene sojinog brašna dovele su do potpune ili delimične zamene istog. Pogača od semenki bundeve mogla bi farmerima predstavljati dragocenu alternativu za koristan izvor proteina.

Istraživanje na tri grupe mlečnih krava

Istraživači u Kini su sproveli istraživanje kako pogača od semenki bundeve kao zamena za sojino brašno u ishrani krava u laktaciji utiče na karakteristike mleka, fermentaciju u buragu, antioksidativne funkcije i raspodelu azota.

Istraživanje je pokazalo da pogača od semenki bundeve ima veću koncentraciju sirovih proteina od mnogih sastojaka u ishrani krava koji su na bazi semena, ima visok sadržaj lizina i metionina i poboljšava ukusnost koncentrata kod preživara.

Istraživanje je obuhvatilo 6 holštajn mlečnih krava u laktaciji koje su nasumično podeljene u tri grupe. Prvoj grupi su davali hranu koja ne sadrži pogaču od semenki bundeve, drugoj grupi su davali hranu u kojoj su pogača od semenki bundeve i sušena zrna destilatora zamenili 50 posto sojinog obroka, a u trećoj grupi su navedeni sastojci zamenili 100 posto sojinog obroka.

Zamena sojinog obroka pogačom od semenki bundeve i sušenim zrnima destilatora nije uticala na degradaciju u buragu, fermentaciju u buragu, karakteristike mleka, unos suve materije i ukupnu svarljivost trakta.

Međutim, u poređenju sa ishranom koja ne sadrži pogaču od semenki bundeve antioksidativni kapacitet mleka i antioksidativni enzim povećani su kod životinja u drugoj i trećoj grupi.

Suprotno tome, dodavanje pogače od semenki bundeve znatno je smanjilo koncentraciju aspartat transaminze, alkalne fosfataze i malondialdehida u plazmi krava.

Izvor: All About Feed

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica