Najčešće rase svinja koje se koriste za uzgoj u Srbiji

Najčešće rase svinja koje se koriste za uzgoj u Srbiji

Svinjartvo je grana stočarstva koja je prilično zastupljena u Srbiji, odnosno, veliki broj srpskih domaćinstava se bavi upravo ovom granom stočarstva. Svinjsko meso je dosta traženo u prehrambenoj industriji, te ljudi smatraju da je ovaj posao isplativ, zbog čega ulaze u posao sa gajenjem svinja. Svinje su najplodnije domaće životnje, te se sa aspekta isplativnosti u pogledu prodaje mladih prasadi ovaj biznis isplati. Ukoliko ste i vi razmišljali o uzgoju svinja u svom domaćinstvu, predstavljamo vam rase svinja koje se najčešće gaje u Srbiji i koje su njihove specifičnosti.

rase svinja

Nemački landras

Rasa svinje nastala u Nemačkoj, koja se pokazali pogodnom za ukrštanje radi poboljšanja opštih karakteristika svinja u Nemačkoj. Pored ovog soja, postoji i drugi soj pod nazivom nemački landras B, koji je kategorički odvojen od prvog soja. Ovu rasu svinja odlikuje veliki reproduktivni kapacitet, a što se tiče drugih karakteristika, ovu vrstu karakteriše visok stepen mesnatosti.

Danski landras

Ova rasa je nastala u Danskoj, ukrštanjem domaće danske svinje i velikog jorkšira. Danski landras spada u srednje do velike svinje, sa odličnim procentom mesnatosti. Kao i nemački landras, i ova rasa je poznata po izuzetnoj plodnosti i majčinskim osobinama. Krmača ove vrste prasi prosečno 12 prasadi u leglu sa kilažom 1,2 – 1,3kg, koji se brzo razvijaju. U dobrim uslovima odgajivanja, ova vrsta svinja daje odlične rezultate, no, treba imati na umu da u lošijim životnim uslovima teško opstaje ili bar ne daje svoj pun kapacitet.

Veliki jorkšir

Ova rasa svinja vodi poreklo iz Britanije. Zbog svojih odličnih tovnih svojstava, ova plemenita rasa se smatra jednom od najboljih na svetu. Veliki jorkšir je jake, krupne građe, pogotovo zadnji deo tela, sa jakom mišićnom masu u predelu buta i plećki, zbog čega ih karakteriše visok randman. Što se plodnosti tiče, slična je sa prethodnim, budući da joj je prosek 10-12 prasadi. Pogodna je za produženi tov do 150kg. Ima izuzetan kvalitet mesa i dobru klaničnu vrednost.

Pijetren

Ova rasa svinja je nastala u Belgiji, i to ukrštanjem engleskog jorkšira i belgijskog landrasa. Što se izgleda tiče, ova svinja je srednje veličine, dobro razvijena, a telo joj je pokriveno karakterističnim crnim prugama. Dosta se koristi za ukrštanje sa drugim rasama svinja budući da je veoma mesnata. Plodnost je prosečna, nešto manje od prethodnih – oprasi oko 9 prasadi kilaže od oko 1,3kg. Ova rasa svinja je osetljiva na stres od kojeg može doći do pojave stres sindroma svinja, zbog čega bi trebalo da se odgaja u dobrim uslovima.

rase svinja u Srbiji

Mangulica

Mangulica je rasa koja spada u autohtone na ovim prostorima. Mangulica nosi naziv i “vunasta svinja” budući da ima duge kovrdžave čekinje koje je izdvajaju od ostalih rasa. Ova rasa spada među one slabijeg proizvodnog kapaciteta, te najlešće u proseku oprasi oko 5 prasadi. Mangulica može da naraste do težine od 150kg. Spada u masnije rase, budući da njeno meso odlikuje veći sadržaj masti. Jedna je od tri preostale autohotne rase u Srbiji i za nju se uglavnom kaže da je “ugroženo održiva”.

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica