Jedan od POSLEDNJIH pastira na severu Banata!

Jedan od POSLEDNJIH pastira na severu Banata!

Pedeset sedmogodišnji Radovan Cucin, domaćin iz Kikinde, više od dvadeset godina se bavi ovčarstvom. On nas je uverio da stara izreka „Koliko ovaca toliko i novaca“ još uvek važi u poljoprivrednom gazdinstvu. On tvrdi da se ljudi u Srbiji u poslednje vreme sve više okreću stočarstvu i poljoprivredi.
 

Radovan Cucin, pastir iz Kikinde - © Foto: Danijela Jankov

 

Cucin kaže da je prvi traktor kupio zahvaljujući ovcama: „Ovčarstvo je porodična tradicija. Moj deda je bio pastir u jednoj bogatoj porodici i radio je 24 sata kod gazde, kasnije je otac počeo da čuva ovce, a ja sam samo nastavio ono što su moji preci započeli.

Na banatskim livadama nekada je bilo više stotina pastira, a danas ima oko šest domaćinstava koje gaje ovce i koze.

Ovaj vredni stočar u svom domaćinstvu ima preko sto grla ovaca, a bavi se i kozarstvom. Svežu travu za ovce nalazi na livadi koja je na periferiji grada i tamo ih odvodi svakodnevno, dok vremenske prilike to omogućavaju. Cucin tvrdi da ovce nisu zahtevne kada je reč o ishrani, pa pored zobi koja im se daje, one popasu sve što ostane na njivi, sav korov i strnjike nakon žetve. U ovom domaćinstvu trenutno se gaje dve rase – vintemberg i cigaje.
 

Radovan Cucin sa ovcama - © Foto: Danijela Jankov

Cigaja je krupna rasa ovaca. Obraslost vunom mala je po trbuhu i donjem delu vrata, pa je to razlog zašto daje malu količinu vune. Rasa virtemberg pogodna je i za meso i za vunu. Od oko 100 ovaca dobije se i do 140 jagnjadi, pa je ova vrsta i izuzetno plodna. Runo joj je gusto, te se prinos vune kod ovih ovaca kreće i do 4,5 kilograma, a kod ovnova i do 8 kilograma. Virtemberg ovce su najpogodnije za gajenje u ravničarskim predelima, bitno je redovno ih voditi na ispašu. Hrane ima dovoljno, ali posao nije lak”, tvrdi Cucin.
 


Od oko 100 vitenberg ovaca dobije se i do 140 jagnjadi, pa je ova vrsta i izuzetno plodna.

Radovan ističe da u ovako velikom domaćinstvu ima mnogo da se radi i da mu u tome veoma pomaže njegova supruga Mirjana, koja u Kikindi pravi jedan od najboljih kozjih sireva i ovčije mleko. „Mušterije nam najviše traže kozji sir, on je zdrav i lekovit. Uz sir uvek dajem i surutku. Imam jednog deku iz obližnjeg sela koji se godinama snabdeva kod nas, kaže da je u surutki tajna dugog života”, kaže Mirjana.
 


Radovan i Mirjana Cucin - © Foto: Danijela Jankov

Domaćini ističu da se od stočarstva može lepo živeti. Međutim, na banatskim livadama nekada je bilo više stotina pastira, a danas ima oko šest domaćinstava koje gaje ovce i koze.


Ovce se najviše gaje na pašnjacima Stare planine, najviše ih je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji gde na obroncima pase oko milion grla ove stoke. Taj broj u Vojvodini je najmanji, oko 200 hiljada ovaca, a slično stanje je i u kozarstvu.

 

Sagovornici: Radovan i Mirjana Cucin, uzgajivači ovaca i koza iz Kikinde

Foto: Danijela Jankov

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica