Gde će im duša? Mučili kobilu – našla spas u azilu!

Gde će im duša? Mučili kobilu – našla spas u azilu!

Kobila Kasta za dlaku je izbegla smrt i prepuna rana od mučenja stigla je iz Kragujevca u azil za konje „Staro brdo“ u Lapovu. Željko Iličić, rukovodilac azila, ispričao je da se Kasta žestoko opirala ljudima koji su hteli da je odvedu iz jednog kragujevačkog parka gde je živela, i da je u toj borbi zadobila brojne povrede.
 

Kasta u azilu na sigurnom © Foto: Biljana Nenković

Na stomaku, grudima i glavi ima rane od vila, a po vratu i nogama povrede od konopaca kojom su je vukli i pokušali da je savladaju. Ona se toliko opirala da su na kraju odustali i ostavili je da leži na travi. Mirno je ležala nemoćna da ustane, jer niko ne zna koliko je ta borba trajala“, ispričao je Iličić koji sa volonterima u azilu „Staro brdo“ vodi računa o spasenim konjima iz cele Srbije koji su bili namenjeni za klanicu.
 

Mesto gde je Kasta izbodena vilama © Foto: Biljana Nenković

Ovaj incident sprečili su slučajni prolaznici koji su pozvali policiju. Dok policija pokušava da pronađe počinioce, Kastra se sada oporavlja na livadama iznad varošice Lapovo. Njeni spasioci kažu da je jadna životinja uspela nekako da preživi uprkos velikom gubitku krvi i desetinama rana na telu.
 

Rane na glavi - © Foto: Biljana Nenković

Odbila je da uđe u prikolicu jer je osetila da sa mesta na koje je trebalo da je odvedu neće izaći živa“, kažu u azilu.
 

Kastini spasioci kažu da je jadna životinja uspela nekako da preživi uprkos velikom gubitku krvi i desetinama rana na telu.

Kasta ima pedigre i za lepotu, ali izgleda i za borbenost. Ćerka je Bukefala, pastuva poznatog po svojoj silini i nezaustavljivosti i elegantne majke Kancone. Imala je predispozicije da bude vrhunski trkački konj, ali su je povrede na treningu sprečile da to i postane. Zbog toga je i poklonjena jednom parku u Kragujevcu sa idejom da se deca druže s njom i da uče jahanje.
 

Željko Iličić © Foto: Biljana Nenković

Niko nikada neće na nju podići ni ton, a kamoli bič ili vile. Nažalost, Kasta je jedna od retkih konja koji su spaseni sigurne smrti. Naša ideja je da ove životinje spasemo od klanica, jer ne zaslužuju takvu smrt. Svi konji bi trebalo da bezbrižno uživaju, a ne da se suočavaju sa surovim i nasilnim krajem“, dodaje Iličić.
 

Tragovi borbe © Foto: Biljana Nenković

Međutim, ovaj azil, koji je otvoren prošle godine kao jedinstvena sigurna kuća za konje na Balkanu, i u kome je do sada spaseno desetine konja širom Srbije, ima finansijskih problema. Izdržavaju se od donacija i u azilu kažu da će biti sve manje spasenih konja jer nedostaje novac. Zato mole ljude dobre volje da odvoje bar sumu koju daju za jednu kafu mesečno, ili pola paklice cigareta kako bi konji mogli mirno da dočekaju starost, a ne da završavaju u klanicama.

 

Sagovornik: Željko Iličić, rukovodilac azila „Staro brdo“
Foto: Azil „Staro brdo“ i Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica