Svinjska afrička KUGA hara u 12 upravnih okruga! Da li će nadležne institucije REAGOVATI?

Svinjska afrička KUGA hara u 12 upravnih okruga! Da li će nadležne institucije REAGOVATI?

Svinjska afrička kuga ponovo desetkuje obore širom Srbije, a za sada je ugroženo 12 upravnih okruga i 27 opština. Postavlja se pitanje – kada će se nadležne institucije oglasiti i kakve mere će se sprovesti u cilju zaustavljanja ove pošasti?

Svinjska afrička kuga je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Iako nije opasna po ljude, kuga pravi velike probleme uzgajivačima. Pošto joj leka nema, jedino rešenje u sprečavanju daljeg širenja jeste ubijanje zaraženih svinja.

Nadležne institucije gotovo da i ne govore o ovom problemu u javnosti. Prema poslednjim zvaničnim podacima kuga je prisutna u 12 upravnih okruga i 29 opština.Okruzi koji su pogođeni su: Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski i Grad Beograd. Poljoprivrednici iz Pančeva, koji se bave svinjogojstvom, kažu da je selo Jabuka kod Pančeva ostalo bez i jedne svinje.  Prazni svinjci i ogromna materijalna šteta ostala na poljoprivrednim gazdinstvima koja su zahvaćena Afričkom svinjskom kugom.

„Ogromna šteta i trebaće duži period kad sve ovo prođe da se oporavimo i da opet stanemo na svoje noge“, izjavila je Dejana Jagodić, vlasnica gazdinstva.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede, poznato je samo koja su naseljena mesta i lovišta zaražena. A pod terminom ,,zaraženo mesto” smatra se teritorija prečnika od tri kilometra.

„Naznake nije bilo da je domaćinstvo zaraženo, sve životinje su uredno uzimale hranu i bile vesele. Sve do petka ujutru ne znam koji je tačno datum kada smo zatekli nerasta uginulog. Prijavili smo nadležnoj veterinarskoj stanici Minić, koji su zaduženi za našu teritoriju. I veterinari su u solidnom roku uzeli su bris za analizu da bi konstatovali u ponedeljak, da smo pozitivni“, dodala je Jagodić.

Kada bris pokaže da je jedna svinja pozitivna na afričku svinjsku kugu, sve svinje sa gazdinstva moraju se eutanazirati, bile one zaražene ili ne. Ova mera je neophodna kako bi se širenje bolesti suzbilo. Ministarstvo poljoprivrede dužno je da po hitnom postupku nadoknadi štetu poljoprivrednicima, a nadoknada štete obračunava se prema tržišnoj ceni svinje na dan eutanazije.

„Iskreno da vam kažem, nemam pojma koliko je šta plaćeno niti me interesovalo to može da nadoknadi tog trenutka, a sve ostale dane, svu ostalu proizvodnju, taj novac ne može nadoknaditi“, istakla je Jagodić.


Odgovor Ministarstva poljoprivrede se još uvek čeka. Pitanje je – do kada?

Izvor: N1

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica