Rusija NE POPUŠTA i traži minimalne izvozne cene žitarica: Tenzije u lancu snabdevanja rastu

Rusija NE POPUŠTA i traži minimalne izvozne cene žitarica: Tenzije u lancu snabdevanja rastu

Ruske vlasti nezvanično zabranjuju poljoprivrednicima da prodaju žito stranim kupcima po ceni ispod minimalnog praga, iako ova strategija vidno šteti industriji.

 

 

Rusija je u septembru blokirala isporuku 480.000 tona pšenice Egiptu pošto je prodajna cena bila ispod minimalnog praga od 270 dolara po toni FOB koji je dozvolila vlada, pišu ruski listovi Komersant i Forbs, pozivajući se na sopstvene izvore.

Ruske publikacije pretpostavljale su da Rusija, držeći se minimalne izvozne cene, cilja da svoju dominantnu poziciju na globalnom tržištu iskoristi u korist ruskih poljoprivrednika, koji vide pogoršanje finansijskog stanja i obezbede dodatni prihod federalnom budžetu.

 

Poljoprivrednici s druge strane pate

 

Ruska publikacija Gorodn je otkrila da je ruska strategija već izvršila pritisak na lanac snabdevanja. U južnim regionima, uglavnom trgovinske kompanije već su obustavile kupovinu žitarica od farmera, navodeći kao razlog nedostatak raspoloživih skladišnih kapaciteta za njegovo skladištenje.


Andrej Sizov, direktor SovEcon-a, konsultantske kuće sa sedištem u Moskvi, priznao je da politika vlade usporava ruski izvoz žitarica i da bi zemlja mogla da završi sa rekordnim zalihama sličnim onome što se dogodilo godinu dana ranije.

Jedan izvor koji je želeo da ostane anoniman rekao je Gorodnu da se pšenica, slična ruskoj pšenici, sada prodaje na svetskom tržištu za najviše 240 dolara po toni FOB.

 


Gubitak konkurencije

 

„Ministarstvo poljoprivrede smatra da strani kupci ne mogu da žive bez ruskog žita; kupiće po našoj ceni; samo treba da sačekamo. Ali postavlja se pitanje koliko dugo“, rekao je izvor, objašnjavajući da je Alžir nedavno kupio potrebnu količinu do kraja godine, Egipat će održati još nekoliko tendera i prestaće da kupuje do januara.


 

„Dakle, sačekajte do januara? Ali u novembru počinje žetva u Argentini, zatim u Australiji, i svi prodaju [žito] na istom tržištu. Dakle, nije garantovano da će cene u januaru porasti na željeni nivo, posebno ako se ima u vidu da je tržište prezasićeno žitom, uključujući ukrajinsko, čije je snabdevanje ponovo nastavljeno preko Odese“, rekao je izvor Gorodnu.

 

Sumorne prognoze za ratare

Minimalna izvozna cena je određena i za suncokretovo ulje. Zbog toga su neke ruske uljare obustavile početak rada krajem septembra, dok obično svoja vrata otvaraju oko 10. septembra. Na domaćem tržištu poljoprivrednici pokušavaju da prodaju seme suncokreta na nivou koji pokriva samo troškove proizvodnje.

 

Neki farmeri se žale da nova mera vrši veliki pritisak na industriju, koja je već uznemirena izvoznim carinama. Kao rezultat dažbina, prosečna profitabilnost u industriji je pala sa 17% na 3%, ocenio je Aleksandar Jarošenko, direktor kompanije za proizvodnju žitarica Ural-Don. Minimalna izvozna cena pokazala se kao još jedan udarac za poljoprivrednike.

 

„Verujem da još 4 godine ovakvih ograničenja i da više neće biti izvoza žita iz Rusije“, rekao je Jarošenko. „Možda se nećemo vratiti u stanje kada kupujemo žito u Kanadi, kao u sovjetsko vreme, ali ćemo definitivno izgubiti priliku da ga izvozimo“, rekao je on.

Izvor: All About Feed

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica