Vlasinsko jezero nestaje, ugrožen riblji fond

Vlasinsko jezero nestaje, ugrožen riblji fond

Svake godine sve je manje vode na Vlasinskom jezeru, ali ovog leta je to drastično vidljivo jer se obala povećala za gotovo 5 metara, koliko se spustio i nivo vode u samom jezeru.

O razlozima se samo nagađa. Ribolovci misle da se jezero ispumpava kako bi se povećao rad turbina na nekoliko nizvodnih hidroelektrana, ali kakav god da je razlog, ribari su počeli da zaobilaze ovaj biser na Vlasini.

Vlasinska visoravan sa prosečnom nadmorskom visinom od 1.200 metara, sa Vlasinskim jezerom i njegovim priobaljem proglašena je uredbom Vlade Republike Srbije (11. aprila 2006.) predelom izuzetnih odlika prve kategorije pod imenom “Vlasina“, koji obuhvata površinu od 12.740,90 hektara. 

6 osnovnih koraka za podizanje ribnjaka

Osim očuvanja lepote jezera sa plovećim ostrvima, planine, 850 vrsta biljaka i 180 vrsta životinjskih vrsta, očuvanja vazduha i vode i drugih prirodnih resursa, cilj ove uredbe bio je i plansko uređenje i održivo korišćenje zaštićenog područja u “interesu nauke, obrazovanja, kulture i razvoja rekreacije, turizma i poljoprivrede”.

Sem nekoliko projekata koje je opština Surdulica realizovala preko prekograničnih projekata, ovde se ništa drugo nije uradilo, posebno ne na kanalizacionom prstenu oko jezera, o čemu se govori već dve decenije.

Izvor: eKapija

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica