Zašto je ovaj ratar odlučio da zameni suncokret tikvom golicom?

Zašto je ovaj ratar odlučio da zameni suncokret tikvom golicom?

Poljoprivredni proizvođač Robert Sabo iz Novog Kneževca je 2016. godine odlučio da u plodoredu umesto suncokreta ubaci tikvu golicu. Ove godine se ta kultura nalazi na 35 jutara njegove zemlje, dok je njegova celokupna proizvodnja skoncentrisana na otprilike 120 jutara. Ovog poljoprivrednika iz Vojvodine smo upitali zašto se odlučio da pored pšenice i kukuruza gaji tikvu golicu u plodoredu.

Poljoprivredna proizvodnjaFoto: Robert Sabo

Suncokret iscrpljuje zemlju i utiče negativno na usev pšenice

Kako kaže, pre pet godina je krenuo sa uzgojem tikve golice, svake godine je povećavao površine, a danas ima i sušaru.

„Suncokret iscrpi zemlju, što kasnije negativno utiče na usev pšenice. Ako se suncokret zameni tikvom golicom prinos kukuruza je posle nje veći i boljeg kvaliteta. Međutim ima više da se radi, dva puta mora da se kopa zbog korova. Prošle godine bi možda bolje prošli da smo posejali kukuruz umesto tikve golice, ali ove, pošto će po mom mišljenju biti sušna godina, će ona biti bolja od te ratarske kulture“, rekao je Sabo.

Naš sagovornik ističe da imaju dovoljno vremena i energije da se posvete tikvi golici. Ipak oni su ostavili i malo suncokreta pošto on pomaže kod zagađenosti zemljišta.

„Kada dođe jesen tri jutra bundeve možemo da povadimo dnevno jer tu količinu primi sušara. Svaki dan u osam ujutro krenemo sa radom, povadimo tri jutra semena i onda donesemo kući, operemo i stavimo na sušaru. Septembar mesec nam tako prođe. To je dobra biljka samo je potrebno uporno raditi“, rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač.

Nakon sušenja, seme tikve golice predaje prerađivaču

Sve njegove kolege su odustale od tikve golice, ali on je pronašao tržište. Najveću količinu proda prerađivaču, te se ona preradi u ulje, a koristi se i u pekarstvu. Nakon sušenja semena u sopstvenoj sušari, odnosi je u Bečej gde se čisti od primesa. Od kuće prodaje malu količinu semena i ulja.

Naš sagovornik bavi se i uzgojem začinske paprike. Kako kaže, ove godine su je posejali na 10 jutara, ali na dva jutra ona nije proklijala.

Poljoprivredna proizvodnjaFoto: Robert Sabo

Ovogodišnji rod začinske paprike zbog hladnog vremena neizvesan

„Proizvodnja paprike je veoma složena. Prethodne godine smo imali 6 jutara začinske paprike pored Tise, tu je druga vrsta zemljišta i hladno je, te ništa nije rodilo iako smo se borili, a paprika koju smo uzgojili gore na bregu na površini od tri jutra je dobro rodila, a samo smo je nađubrili i padala je kiša. Ove godine je bilo veoma hladno. Nisam siguran kada će ove godine roditi i u kojoj meri“ prokomentarisao je naš sagovornik koji i ovu kulturu prodaje prerađivačima.


Kako kaže, ranije je u njegovom mestu svaka kuća imala bar jedan, dva jutra paprike, a u zadnje vreme veliki problem je nedostatak radnika, naročito kada je u pitanju berba paprike na jesen.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica