Ove dve biljke predstavljaju odlično rešenje za zelenišno đubrenje

Ove dve biljke predstavljaju odlično rešenje za zelenišno đubrenje

Benefiti zelenišnog đubrenja koje podrazumeva zaoravanje zelene mase biljaka (brzorastućih i sa velikom količinom nadzemne mase), kako bi se unapredio kvalitet, struktura i plodnost zemljišta, dobro su poznati. Međutim, ono što verovatno mnogima nije poznato je da se ove dve biljke ističu po svojim kvalitetima kada je u pitanju njihova upotreba u zelenišnom đubrivu.

Zelenišno đubrenjeFoto: Pixabay

Bela slačica

Ova biljka je naročito popularna kod proizvođača šećerne repe. Usled klimatskih promena koje su zadesile sve tačke na planeti, ova biljka se pokazuje veoma korisnom, jer joj njen dubok, vretenast koren omogućava prodiranje do dubljih slojeva zemljišta, te na taj način lakše podnosi sušu, prisutnu gotovo skoro svako leto. Međutim, ova biljka neće pokleknuti ni pri nižim temperaturama, te se može uzgajati i na područjima veće nadmorske visine.

Bela slačica je verovatno mnogima poznata kao sirovina za proizvodnju senfa i kao ukusan začin u kulinarstvu, ali i po svojim lekovitim svojstvima po zdravlje ljudi koji podrazumevaju olakšavanje varenja, reume, kašlja.
Njena prednost kao zelenišnog đubriva ogleda se u tome što ova biljka obogaćuje zemljište u velikoj meri sa azotom i pokazuje dobru efikasnost u zaštiti protiv nematoda.

Bela slačica koja umnogome utiče na plodnost zemljišta, štiteći ga od gubitka nitrata ispiranjem, najbolje se zaorava u formiranju cvetnih pupoljaka i mahuna te biljke. Nakon bele slačice odlično uspevaju ozima žita.

SlačicaFoto: Pixabay

Rauola

Ova biljka nastala ukrštanjem rotkve i uljane repice ne iziskuje naročitu negu prilikom uzgoja.

Pogodnost korišćenja rauole kao zelenišnog đubriva ogleda se u tome što njen vretenast koren prodire u zemlju na dubini od oko 40 centimetara, odakle izvlači teško pristupačne hranljive materije (koje su ispiranjem došle do većih dubina, čineći ih nedostižnim za većinu kultura), dakle smatra se usevom hvatačem. Osim što obogaćuje zemljište nutrijentima, obezbeđuje odličan vodno – vazdušni režim koji je preduslov za uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Još dve karakteristike se ističu kod rauole: kako je u pitanju brzorastuća biljka koja dobro pokriva zemljište, ona guši korove i onemogućava njihov rast i razvoj, a baš kao i bela slačica učinkovita je u zaštiti protiv nematoda.

Rauola se smatra kvalitetnom medonosnom biljkom jer je pčelinja paša kada ostale izostaju. Koristi se u mlečnom govedarstvu, u ishrani krava, daje velike količine lisne mase.


Da podsetimo, pored rauole i bele slačice, za zelenišno đubrenje se dobrim smatraju biljke lucerka i crvena detelina, lupina, facelija, ječam, stočni grašak…

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica