PALO JE PREMALO KIŠE – Kakav će biti ovogodišnji rod pšenice?

PALO JE PREMALO KIŠE – Kakav će biti ovogodišnji rod pšenice?

Prošle nedelje posetili smo Bačku i otišli na njivu Daniela Muszli koji gaji različite ratarske kulture. Prethodne nedelje u okolini Bačkog Gradišta bilo je puno oblaka sa grmljavinom, ali prema rečima našeg domaćina da je svega 3 litara kiše palo, što je opet premalo.

U ovom periodu godine dešava se da bude malo sušniji period, kaže Daniel, ali ove godine je primetan veliki gubitak vode. Pored toga u ovom delu godine dugi su vremenski periodi kada duva jak vetar i zemlja se dodatno isušuje.

“Ranijih godina nismo takve deficite vlage u maju mesecu. Uvek je bilo te “zimske vlage”, i kad dođe proleće bilo je dovoljno vlage za setvu, ali to nije slučaj sa ovom godinom. Ako ne budemo dobili malo više kiše u narednih par dana to će sigurno će uticati na nalivanje zrna pšenice, a samim tim ćemo imati i velike gubitke u prinosima”, kaže Daniel.

S obzirom na to da je potražnja za žitaricama na rekrodno visokom nivou u svetu, zbog trenutne situacije sa Ukrajinom ali sve veće suše u pojedinim delovima sveta, ovo će biti zaista veliki gubitak da se ostane bez značajnog prinosa pšenice. A ukoliko kiše u narednim danima ne bude svakako se očekuju veliki gubici ne samo pšenice već i dugih ratarskih kultura.

Navodnjvanje je prema rečima našeg sagovornika i više nego opravdana investicija i da se isplati ulagati u navodnjavanje baš zbog ovakvih godina i sušnih perioda kada sav kvalitet zrna i prinos pšenice zavisi od količine vode.

Ratari iz okoline Bačkog Gradišta ne kopaju bunare da bi došli od vode, već na kraju njiva postoje tuneli, za koje se izdvajaju određena sredstva koja se ulažu u održavanje kanala, odnosno u odvodnjavanje i navodnjavanje.

suva njiva

Kako bi nalivenost zrna bila dobra, a samim tim i prinos pšenice potrebno je nekoliko desetina kiše da bi se situacija za naše ratare značajno promenila i to ne samo u Bačkoj nego na celoj teritoriji naše zemlje.


Vremenska prognoza za 7 dana

Kada su padavine u pitanju, prema izveštaju meteorologa u narednom periodu biće češčih pljuskova sa grmljavinom, a konkretnije padavinemogu da očekuju tokom vikenda i u ponedeljak, što bi koliko-toliko ublažilo dosadašnji veoma sušni deo meseca i poboljšalo situaciju kada su poljoprivredne i ratarske kulture u pitanju.

Početak juna doneće stabilnije, sunčanije i suvo vreme. U narednih sedam dana u Srbiji će biti svežije i u većini dana promenljivo uz smenu sunčanih intervala i lokalne pojave kiše i kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom. Sve do srede, biće toplije u odnosu na nedelju i ponedeljak, ali i dalje sveže, uz temperature oko 20 ak stepeni. U drugoj polovini sledeće sedmice osetno toplije. Maksimalna temperatura biće u porastu, pa će prema narednom vikendu temperatura biti oko 30 stepeni.

Temperatura koje u jutarnjim satima opada do minus deset stepeni Celzijusa, i to uz golomrazicu, može da ošteti zasejanu pšenicu, rekla je agenciji Beta savetodavac za zaštitu bilja iz Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju Ivana Obradović.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica