Za LITAR goriva treba ČETIRI litre mleka: Ovogodišnja setva je praćena poskupljenjem

Za LITAR goriva treba ČETIRI litre mleka: Ovogodišnja setva je praćena poskupljenjem

Prolećna setva jarih kultura u Kolubarskom kraju ove godine će kasniti, a ono što je sigurno je da će je obeležiti veće cene repromaterijala. Iako kako kažu spremno dočekuju jedan od najvažnijih radova u ovo doba godine, poljoprivrednici će za nabavku mineralnih đubriva morati da izdvoje 10 posto više novca nego lane, dok je semenski kukuruz skuplji za čak 20 odsto.

Traktor na njiviFoto:Dejan Davidović

Osim toga, litar dizel goriva trenutno je 156,40 dinara što je za devet dinara više nego u istom periodu prošle godine, dok je Ministarsto poljoprivrede ove godine ukinulo subvencije za gorivo od 1.200 dinara po hektaru.

Skočile cene đubriva i semena

„U odnosu na prethodne godine veća je potražnja za semenskim kukuruzom, a najviše se traže hibridi za kombajniranje u zrnu i trenutno ih je teško naći na tržištu. Poskupeli su mahom hibridi domaćih semenskih kuća čija cena ide od 3.400 do 4.620 dinara, dok se hibridi stranih proizvođača većinom prodaju po prošlogodišnjim cenama. Pored toga, skuplje je i mineralno đubrivo, pa tako u zavisnosti od formulacije kilogram NPK – a đubriva staje 38 do 44 dinara, dok su azotna đubriva 32 do 46 dinara”, kaže Goran Subotić iz Poljoprivredne apoteke ”Tomsin”.

I pored brojnih problema i poskupljenja, kukuruz će na kolubarskim oranicama i dalje ostati dominantna žitarica. Procenjuje se da će ove godine biti ispunjen plan setve i da će kukuruz biti zasejan na nekih 35.000 do 40.000 hektara.

Poljoprivredni proizvođač Nikola Gentić iz sela Gola Glava kod Valjeva, kaže da su cene veštačkog đubriva i semena znatno skočile, a veruje da će i zaštita od korova odnosno hemija biti skuplja nego lane. Pošto se kako kaže bave stočarstvom, uprkos visokim cenama moraju da seju žitarice, pa su površine pod kukuruzom povećali na osam hektara.

„Grla na farmi je sve više, tako da i tavani moraju biti puni. Ovo je prilično skupa profesija, mnogo rizikujemo i ulažemo novca. Ove godine za setvu će biti potrebno oko 600 hiljada dinara, a može da se dogodi da nemamo šta da beremo i siliramo, a sve što kupujemo je papreno skupo. Za litar goriva treba četiri litra mleka, što znači da mi treba 3.500 litara mleka čim krenemo sa setvom, a o ostalom ne treba ni govoriti”, ovako Gentić svodi računicu pred početak setve.

Optimalan rok za setvu od 5. do 25. aprila

Većina poljoprivrednih proizvođača na vreme je obavila duboko oranje na parcelama na kojima se planira setva jarih useva pre svega kukuruza, soje i suncokreta, navodi Svetlana Jerinić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe ”Valjevo” uz podsećanje da je optimalan rok za setvu ovih useva od 5. do 25. aprila.


Traktor na njiviFoto:Dejan Davidović

„S obzirom da su prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda da će do polovine aprila temperature biti niže od prosečnih i praćene padavinama, velika je verovatnoća da će najveći deo prolećnih kultura biti zasejan u poslednjoj dekadi aprila. Savet proizvođačima je da ne žure sa setvom i da sačekaju da se površinski sloj zemljišta zagreje na 10 stepeni. Površinsku pripremu zemljišta najbolje je obaviti nekih 15 dana pre same setve, kako bi se zemljište dovoljno sleglo a setva obavila kvalitetno” poručuje Jerinić, savetodavac za ratarstvo.

Savet proizvođačima je da za setvu biraju hibride kraćih vegetacija iz grupe srednje ranih do srednje kasnih, odnosno grupe zrenja 400 do 500, koje će obezbediti visok prinos po jedinici površine, a pre svega siguran rod. Kod srednje ranih i srednje kasnih hibrida raspon gustine treba da se kreće od 45.000 do 65.000 biljaka po hektaru, a kod ranih hibrida od 60.000 do 70.000 pa čak i više.


Komentari (1)

Đorđe Bugarin

2021-04-06 15:30:46

Proizvođači samo mogu da sanjaju cenu mleka koju ste koristili u obračunu.

Tanja Prolić, Novinar

2021-04-16 09:31:15

Poštovani Đorđe,

hvala što ste podelili sa nama svoje viđenje, uvek volimo da čujemo iskustva proizvođača. Koju cenu, po vašem mišljenju, proizvođači mogu očekivati?

Lep pozdrav

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica