Svet poljoprivrede Prodavnica

Vremenski uslovi pogodovali razvoju korova, zaštitite pšenicu i ječam bez izazivanja dodatnog stresa

Pojedine sorte pšenice i ječma pretrpele su znatna oštećenja usled hladnog vremena u februaru. Usev se nakon toga dobro oporavio i bokorenje je na vrlo zadovoljavajućem nivou. Međutim, poslednji hladni talas je napravio dodatni stres tek oporavljenim usevima.

Biathlon® 4DFoto:BASF

Istovremeno, pred nama je period zaštite pšenice i ječma od bolesti, štetočina i korova, posao koji je obavezan u dobroj poljoprivrednoj praksi. Nakon obilnih padavina u proteklom periodu korovi će početi intenzivno da niču na parcelama, a oni koji su nikli do sada, nastaviće ubrzano svoj rast.

Sada treba pažljivo odabrati herbicid za suzbijanje korova u pšenici i ječmu, budući da po uzrastu pšenice neki herbicidi već ne mogu da se koriste. Dodatni izazov, još veći od predhodnog, predstavlja oštećena pšenica u kojoj treba koristiti blag herbicid prema usevu, koji neće izazvati dodatni stres, a koji će ujedno biti efikasan u suzbijanju korova.

Biathlon® 4D herbicid efikasno suzbija korove od trećeg lista do lista zastavičara

Takav je upravo Biathlon® 4D, jedinstveni herbicid najnovije generacije. Registrovan je za suzbijanje korova u pšenici i ječmu od trećeg lista pa do potpuno razvijenog lista zastavičara, duže nego bilo koji herbicid na tržištu. Upravo njegova selektivnost na gajeni usev ga čini toliko fleksibilnim u primeni.

Biathlon® 4D osim uobičajenih, suzbija korove koje drugi herbicidi ne mogu, kao što su bulka, divlja kamilica, mrtva kopriva, mišjakinja, divlja ljubičica. Takođe, pruža dobru zaštitu od samoniklog suncokreta i samonikle uljane repice.

Biathlon 4D preparat BASFFoto:BASF

Ne ograničava plodored, pa se iste godine posle primene herbicida Biathlon® 4D mogu sejati lucerka, uljana repica i drugi usevi. Otporan je na spiranje kišom, tako da i ako padne 20l/m2 kiše sat vremena posle prskanja, tretman je u potpunosti uspeo.

Vremenski uslovi pogoduju i razvoju bolesti, pa pšenicu i ječam treba zaštiti i fungicidima. Biathlon® 4D ima provereno dobro mešanje sa fungicidima, insekticidima i regulatorima rasta.

I ove godine, deo je specijalne BASF ponude uz primenu sa fungicidom Priaxor® a više informacija o ovoj promociji možete naći OVDE. 

Komentari