Prolećna setva 2024: KOJA kultura će se provereno ISPLATITI?

Prolećna setva 2024: KOJA kultura će se provereno ISPLATITI?

S obzirom na tešku sezonu iza nas, kao i na nestabilno tržište na koje utiču različiti faktori, prolećna setva će biti dočekana sa mnogo dilema, ali i strepnje. Pitali smo neke od poljoprivrednika, kakve planove prave za prolećnu setvu i kakve su im prognoze za narednu sezonu.

Na koji način planirate prolećnu setvu?

Kako tvrdi Janko Turčan iz Stare Pazove, zadržaće se za sada na 4 ratarske kulture. U pitanju su pšenica, kukurz, suncokret i soja. Što se tiče planiranja setve, kaže da će ipak biti nekih oscilacija i pomeranja.

Površine koje su trenutno pod pšenicom ostaju, ali intenzivno razmišlja da li će uopšte posejati makar jednu leju pšenice na jesen. Postoji mogućnost da umesto pšenice poseje novu kulturu. Za ovakvu odluku sačekaće svakako proleće, nakon čega će proceniti situaciju i odlučiti u kom pravcu dalje želi da ide.

,,Da vam kažem iskreno, da znamo šta će nam doneti paritet u proizvodnji, verujte mi da bi svako od nas posejao to što donosi prihod”.

Kako naš sagovornik tvrdi, uvek je dobro imati bar tri ili četiri kulture, pa kad jedna podbaci, ostale dopunjavaju. Protekle sezone to nije bio slučaj, podbacile su sve.

Ko je protekle sezone bio na nuli, bio je pravi srećnik, kako zaključuje Turčan.

Žarko Kobilarov iz Zmajeva tvrdi da, što se tiče osnovnih kultura – kukuruz, pšenica, soja i pasulj, neće biti promena. Protekle dve godine je sejao suncokret, jer je predvideo da će ovoj kulturi rasti cena zbog rata u Ukrajini.

,,Nismo promašili. E, sad, ove godine nećemo sejati suncokret, tržište se stabilizuje, a u reonu odakle mi dolazimo najisplativija je soja”, tvrdi Kobilarov.


Vladimir Lazarov iz Omoljice kaže da nije uspeo da poseje sve površine pod pšenicom. U momentu prekida setve, bio je na 60%. To znači da mu je preostalo dosta slobodne zemlje, koju će svakako preraspodeliti i na ostale kulture.

Još uvek nije siguran koje kulture će posejati u aprilu, ali će izbor verovatno pasti na sucokret ili na ultra-hibride kukuruza.

Da li će SOJA biti kultura koja će se sejati najviše?

Janko Turčan naveo je neke podatke koje će sigurno uticati na odluku o natednoj setvi. Kako kaže naš sagovornik, kukuruz je kod nas kultura koja uvek ima dobru prođu i može da se plasira. Međutim, to ne možemo reći i za pšenicu, jer je ne izvozimo od kad je evropsko tržište postalo preplavljeno ukrajinskom pšenicom. Iz tog razloga, Turčan tvrdi da poljoprivrednici najveće dileme imaju upravo u vezi sa setvom ove kulture.


Vladimir Lazarov tvrdi da niko ne može da predvidi koja će kultura biti isplativa u narednoj sezoni.

Nisam siguran da iko više može da predvidi, svi zakoni nekog tržišta koji su važili više ne važe, sve pada u vodu. Niko ne zna zašto ne ide izvoz pšenice, zašto je bio stao izvoz kukuruza a sad nastavio? Zašto je suncokret jedne godine 70 din, a druge godine 36? To niko ne može da dokuči.


Da znam koja je kultura najisplativija, nju bio sejao”, iskren je Lazarov.

Ceo razgovor sa poljoprivrednicima poslušajte klikom na video na početku članka.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica