Proizvodnja suncokreta JOŠ UVEK STABILNA, a industrija šećera PRED KOLAPSOM!

Proizvodnja suncokreta JOŠ UVEK STABILNA, a industrija šećera PRED KOLAPSOM!

Proizvodnja suncokreta je jako smanjena u odnosu na prošlu godinu, ipak se ne očekuju problemi u snadbevanju tržišta uljem. Sa druge strane kada je reč o proizvodnji šećerne repe u našoj zemlji državna ograničenja cene šećera su verovatno poslednji ekser na mrtvačkom sanduku šećerne industrije u Srbiji, piše u studiji koju je napravila konsultantska grupa SEEDEV.

flaša ulja

Proizvodnja semena suncokreta je niža nego prošle godine i sada je 49,2 miliona tona što je manje za 13 odsto u odnosu na prošlu godinu. Na to je znatno smanjena žetva u Ukrajini gde je zabeležen pad od oko 44 odsto na godišnjem nivou i blagi pad proizvodnje u Rusiji i to za 4 odsto smanjenje na godišnjem nivou.

Uprkos svemu tome požnjevene površine su na rekordnom nivou i iznose 4,7 miliona hektara, ili +7 odsto na godišnjem nivou, projektovana proizvodnja u EU bi u odnosu na prošlu godinu bila uvećana za 4,3 odsto.

Cene suncokreta i dalje padaju

Suncokret ima značajnu mogućnost supstitucije drugim biljnim uljima ili mastima i cena mu je limitirana cenama supstitueneta. Cene suncokreta su u konstantnom padu od marta meseca i inicijlanog šoka posle ruske agresije na Ukrajinu.

Uprkos padu globalne proizvodnje u 2022/23, cene suncokreta nastavljaju da padaju kao posledica velikih zaliha od prethodne godine i smanjenja potrošnje i zamene ulja usled visoke cene. EU Bordo cena u poslednjoj nedelji avgusta je na 747 USD što je pad od -12% u odnosu na prošli mesec.

Otkupna cena suncokreta u Srbiji

Postignuta otkupna cena suncokreta u Srbiji za žetvu 2022 oslikava stanje u sektoru, gde se ne tržišnim merama interveniše tamo gde najmanje ima potrebe, u robi za koju je uvek postojala i za koju postoji velika kako domaća tako i izvozna potražnja.

Industrija šećera u Srbiji pred kolapsom

Sa druge strane kada je reč o proizvodnji šećerne repe u našoj zemlji državna ograničenja cene šećera su verovatno poslednji ekser na mrtvačkom sanduku šećerne industrije u Srbiji.

džak šećera


Najmanje ikada zasejane površine pod šećernom repom od oko 28 hiljada hektara su dovoljne da obezbede dovoljno šećera za domaće potrebe ali ne i za ispunjenje izvozne kvote prema EU.

Cena šećerne repe u Srbiji

Ugovorena cena za šećernu repu, troškovi energenata, troškovi transporta uz ovako malu proizvodnju dovode do visoke cene koštanja šećera, koji se dodatno ograničava državnim merama.

To podrazumeva ograničenja cene u maloprodajnim pakovanjima i obavezu da isporuče iste količine maloprodajnih pakovanja kao do sada. Iako ima prostora da se ostavri dobra izvozna cena, čak i na CEFTA tržištu.


Pronaći interes proizvođača za setvom šećerne repe i prerađivača za proizvodnjom šećera se smanjuje iz godine u godinu i nismo daleko kada će on u potpunosti nestati.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica