Svet poljoprivrede Prodavnica

Heljda dobra za zdravlje, zemljište i klimu

Heljda dobra za zdravlje, zemljište i klimu - © Pixabay

Heljda je u poslednje vreme sve traženija kao zdrava, antialergijska namirnica. Takođe, poznata je i kao usev koji sprečava eroziju i omogućava čuvanje hranljivih materija u zemljištu. Prema rezultatima istraživanja do kojih je došao Državni fakultet za poljoprivredu u Hamsburgu u Pensilvaniji, ova biljka može da ima veliku ulogu u mitigaciji, odnosno smanjenju negativnih posledica klimatskih promena.

Utvrđeno je, naime, da heljda smanjuje udeo ugljen-dioksida u vazduhu, potrebu za primenom mineralnih đubriva i reflektuje Sunčevu svetlost nazad u atmosferu. Korišćenjem kao useva dobijaju se slični rezultati uticaja na klimu kao kada se radi o metodu poljoprivredne proizvodnje koji ne uključuje obradu zemljišta.

Stručnjaci iz Pensilavanije tvrde da kada bi se na svim dostupnim površinama širom zemlje posejala heljda kao pokrovni usev, to bi uticalo na mitigaciju 10 odsto aktuelnih emisija gasova s efektom aktuelnih emisija gasova s efektom staklene bašte. Pokrovni usevi imače se koriste u cilju sprečavanja erozije, poboljšavanja kvaliteta i plodnosti zemljišta, povećanja biodiverziteta i slično.

Američki stručnjaci navode da se za sada ova praksa sprovodi u Merilendu gde se kao pokrovni usev koristi pirinač, dok u drugim državama uglavnom nisu motivisani za ovakvu vrstu aktivnosti.

Najveći značaj ispitivanja uloge heljde kao pokrovnog useva je to što se u ovom slučaju mogu uspešno kombinovati tradicionalna korist od korišćenja heljde u ove svrhe s malo poznatim uticajem na saniranje klimatskih promena.

Tekst je originalno objavljen u časopisu Poljoprivrednik

Komentari