Rakija Pruna: Šljivovica iz vinske buradi!

Rakija Pruna: Šljivovica iz vinske buradi!

Kada čovek u Srbiji kaže “rakija”, misli se na šljivu. Tako je baš reč sa tim značenjem postala zaštitni znak destilerije i vinarije Pruna, što na vlaškom znači šljiva Osim toga, kratka reč je laka za pamćenje i dobro zvuči.

Ipak, osim šljive, u svojoj proizvodnji rakije i vina, koriste i drugo voće: dunje, krušku, jabuku, lozu i višnju.

Ono što izdvaja Prunu jeste samostalni uzgoj voćnih vrsta koje koriste u proizvodnji.

“Sve sami proizvodimo. Imamo 15 hektara zasada. 10 hektara je pod šljivom, sortimenti su – čačanska rodna, čačanska lepotica i crvena ranka. Najviše ima čačanske rodne, a na ostalih 5 hektara je ostalo voće, kruška vilijamovka, leksovačka dunja i višnja.”, kaže Aleksandar.

Uspešna proizvodnja zahteva ulaganja i strpljenje

Da bi proizvodnja bila uspešna, neophodna su ulaganja. Tako imaju dva moderna kazana, koji su kako, “Rolls Roys” u ovoj industriji.

“Zahvaljujućui tim kazanima možemo da zadržimo kvalitet koji se dobija iz voća.”

Naravno uslov za kvalitetnu rakiju je kvalitento i zdravo voće. A pored toga i kontrolisana fermentacija.

Trenutno je prosek slatkoće dunje oko 16,17 brixa. Očekuju da to ksoči za još koji stepen, zato što će dunje koje su danas obrali biti smeštene u drvenim gajbicama još  mesec dana.


Tako im omogućavaju dozrevanje. Zahvaljujući tome, dobijaju veću količinu šećera u dunji i potpomažu razvoj aromatskih materija. Zato će rakija od dunje biti lepša, mirisnija i boljeg ukusa.

dunjeDunje - ©Agromedia

Tajna autentičnog ukusa rakija Pruna – Vinovo bure je najbolje bure za rakiju!

U Pruni se trude da sve bude domaće. Osim svog voća, koriste i hrastovo drvo iz svoje šume za izradu buradi. Proizvode 20 do 40 buradi na godišnjem nivou. Koriste se prvo za vino, a polse jednog ili dva korišćena za vino – upotrbe ih za rakiju.


“Ne zadržavamo se samo na srpskom hrastu. Uvozimo i kupujemo hrastovu burad iz celog sveta koja se koristila prvenstveno za vino. Jer smatramo da je vinovo bure najbolje bure za rakiju.”, otkriva Aleksandar.

Zahvaljujući tom pristupu, proizvode  posebnu liniju rakije  gde iz jednog bureta rakije ide jedna etiketa Znači ako je bure od 225 litara imaćemo 225 litara rakije – Single Barrel rakiju. U pitanju je jedinstveno piće, nastalo u autentičnom buretu. Tako da nakon te “ture” više nikada neće biti ista takva rakija.


“Biće neka druga, možda isto šljiva, možda neka sa sličnim ukusom, ali nikada ne proizvodimo dva puta istu rakiju.”, kaže on.

vinsko-bureBurad za rakiju Pruna - ©Agromedia

U planu je nastavak plasiranja novih ideja na tržište

Ovde se većina stvari radi ručno. Naravno, da bi proizvodnja bila efikasna, neophodno je uključiti i mašine u proces. Tako se odvajanje koštice radi mašinski, a pretakanje i sipanje se radi pumpama. Takođe, u primarnoj proizvodnji koriste traktore i priključne mašine.

Osim dobre organizacije rada, velika pažnja posvećuje se i urednosti voćnjaka. Tako njihovi voćnjaci uvek imaju uredno pokošenu travu.

“Trudimo se da to izgleda što lepše. Zbog estetike ali i da se ne bi razvili korovi.”

Obim godišnje proizvodnje zavisi od roda. Otprilike iznosi oko 10 do 20 hiljada litara. Kako kaže, koriste ono što im Bog da.

Svoje proizvode plasiraju na srpsko tržište. I to najviše na njihovu okolinu – Golubac,Veliko Gradiše Srebrno jezero. Ali i u Beogradu gde imaju najveću prodaju. Takođe, jedan mali deo proizvoda izvoze u Švajcarsku, što iznosi oko 10% ukupne proizvodnje.

Za naredni period imaju velike planove jer kako kaže, uvek imaju  neke novotarije i nove eksperimente.

“Uvek se igramo sa različitim buraidma. Sada nam stižu burad stara 5, 6 i 7 godina, pa ćemo od njih praviti nove Single Barrel rakije.”, najavio je Aleksandar.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica