Svet poljoprivrede Prodavnica

Zdravlje u čaši: Na Paliću se proizvode zeleni sokovi od spelte i ječma

Foto: Klementina Kovač Nemet

Upotreba žitarica u ljudskoj ishrani datira još iz perioda pre nove ere, još tada je prepoznat značaj njihove prisutnosti na trpezi domaćinstva. Danas se one obrađuju na drugačiji način, a njihova upotreba je raznolika, te se na policama trgovina i pekara mogu pronaći brojne vrste brašna, testenine od različitih žitarica i široka paleta slanih i slatkih peciva. Međutim, da to nije njihova jedina upotreba pokazala nam je Klementina Kovač Nemet koja sa svojom porodicom pravi zelene sokove od žitarica koji se mogu pohvaliti bogatim sadržajem vitamina i minerala.

Roditelji ove poljoprivredne proizvođačice iz Palića su osnovali porodičnu firmu za proizvodnju zelenih sokova od žita pre 14 godina. Vremenom se i ona uključila u proizvodnju, a potom i njen suprug. Kako kaže naša sagovornica, zeleni sokovi su predstavljali nešto novo na našem tržištu.

Čaša puna vitamina

„Ove proizvode niko nije pravio na Balkanu, tako da su se ljudi na početku čudili. Ovaj napitak je hladno ceđeni matični sok od mladih listova i izdanaka speltine trave, a da bi sačuvali sve njegove blagodeti, zamrzavamo ga u kalupe uz pomoć brzog zamrzivača. Pored speltinog soka, pravimo i zeleni sok od ječma koji je po izgledu identičan kao speltin, ali je po sastavu i utisku na telo drugačiji“, objašnjava Klementina Kovač Nemet, rukovoditeljka „Zelenog Žita Nemet“.

Kako kaže, speltin sok sadrži u dobroj razmeri vitamine, enzime, aminokiseline i minerale koje ljudsko telo jako dobro prihvata, utvrđeno je da organizam prirodne sastojke bolje apsorbuje i nisu potrebne velike količine. Prema rečima naše sagovornice, istraživanja pokazuju da je ovaj proizvod  bogat vitaminima C i A, kao i vitaminima K,B,D,E,F. Kada je o enzimima reč, u soku od spelte je otkriveno stotine enzima koji imaju brojne fukcije. Što se tiče minerala, magnezijum, kalcijum, kalijum su samo neki koje ovaj proizvod sadrži.

„Ovaj sok sadrži i veliku koncentraciju hlorofila koji sa svojim antioksidantnim dejstvom pomaže u otklanjanju teških metala. Hlorofil smatraju još i tečnim kiseonikom u čijem prisustvu se stvara dobra pH sredina“, naglašava naša sagovornica.

Foto: Klementina Kovač Nemet

Dobijanje zelenog soka od žita metodom hladnog ceđenja

Kod pripremanja svojih proizvoda isključivo koriste seme organskog porekla, koje sade u čist humus koji nije tretiran veštačkim materijama, a sadnja se obavlja u toplim lejama i u staklenicima kako bi bio ispoštovan HACCP standard. Posle sečenja mladih listova, sirovina ide na dalju preradu i u presaonici se hladnim ceđenjem odvaja sok i celulozno vlakno, koje ne bi mogli da svarimo. Tako dobijen matični sok se sipa u kalupe i stavlja na brzo zamrzavanje.

„Kod ovog proizvoda, pored visokog stepena preciznosti i higijene, izuzetno je važna stavka brzina kako bi izbegli oksidaciju i pad kvaliteta. Dok je kod speltinog soka potrebno otprilike 10 dana da se osetimo vitalnijim i energičnijim, kod ječmenog soka se to oseti kroz dva, tri dana, ali je osećaj kratkotrajniji, dok kod speltinog soka on traje i nekoliko meseci. Zeleni sok od spelte mogu da koriste svi, dok kod upotrebe ječmenog soka postoji više izuzetaka, te je potrebno informisati se pre konzumacije“, objašnjava sagovornica našeg portala i dodaje da su zahvaljujući tome što zdrava ishrana dobija sve veću pažnju, njihovi zeleni sokovi prepoznati od strane velikog broja ljudi koji ih koriste za održavanje organizma.

Foto: Klementina Kovač Nemet

Kao u davnim vremenima žitarice su i dalje osnovna namirnica u ishrani čoveka, prvenstveno zbog nutritivne vrednosti koje ih odlikuju. Poslednjih godina se poseban akcenat stavlja na speltu i ječam čije blagodeti su bile pomalo zaboravljene, a kako svakodnevnica mnogih uključuje neredovnu ishranu, nedovoljan broj sati sna i visoku izloženost stresu i pritisku, sve više se ističe važnost izbora namirnica koje unosimo u svoj organizam. Vojvođanka Klementina Kovač Nemet i njena porodica su svim ljudima omogućili da ove zdrave žitarice unesu drugim putem, odnosno da njihovim korisnim materijama nahrane organizam u tečnom stanju, u vidu soka.

Komentari