Dimljeni, sa začinima ili slatki: Đuđini KRAVLJI SIREVI nižu priznanja i medalje

Foto: Đurđinka Jovanov

Sir je mlečni proizvod koji čini važan deo nacionalne kuhinje svake zemlje i predstavlja nezaobilaznu namirnicu na trpezi uz bilo koji obrok ili kao posluženje uz konzumaciju vina. O popularnosti ove prehrambene namirnice svedoče brojne gastronomske manifestacije posvećene upravo njoj, a mnogi biraju da ponesu autohtoni sir kao suvenir prilikom posete određenoj zemlji.

Na rafovima se mogu pronaći brojne vrste sireva, različite forme, sastava i arome, a upravo ta raznovrsnost je omogućila da svako pronađe onaj koji mu najviše odgovara. Bilo da ga jedete u sendviču, dodajete kao punjenje u pitu ili kroasane, spremate od njega slatke đakonije poput čizkejka, ili ga konzumirate uz omiljeno vino, sir je namirnica koja predstavlja pravi delikates i nudi mogućnost različite upotrebe.

Đurđinka Jovanov Đuđa u Kovilju, nadomak Novog Sada, sa velikim trudom i pasioniranošću bavi se proizvodnjom sireva od kravljeg mleka. Njene ideje za sireve su veoma inovativne, a njen trud je nagrađen brojnim nagradama, ali i velikim brojem ljubitelja koji uživaju u njenom širokom asortimanu.

Đurđinkina poslovna priča je počela pre pet godina, kada je u januaru, za Badnje veče u njihovo domaćinstvo stigla prva krava. Kako kaže ova proizvođačica sireva pod imenom „Mama Đuđin sir“, bojažljivo i na početku nesvesno je krenula u sve ovo.

„Sam start je bio izazovan, jer sam prvo morala da naučim da muzem krave, da se upoznam sa njima, pa tek onda da naučim da obavljam preradu mleka. Klasične sireve, pod tim mislim na one na krišku kao i sitan sir sam znala da pravim, a za malo složenije mi je bio potreban učitelj, to je nešto što moraš da vidiš, da osetiš pod prstima da bi znao da pripremiš. Suprugova tetka mi je pokazala kako se priprema klasičan rolovani sir, a sve ostalo je moja mašta i ideje“, rekla je ova poljoprivredna proizvođačica.

Kako kaže, veoma voli da uživa u kvalitetnoj domaćoj hrani koja nema aditive i konzervanse. U njenim sirevima je samo mleko i sirište, a suhomesnate namirnice koje dodaje u njih su takođe sa njenog gazdinstva od svinja hranjenih surutkom, a ostatak namirnica uzima takođe sa sela. Krave koje uzgaja su uglavnom simentalske rase, visoko su mlečne i negovane, pod stalnim veterinarskim nadzorom. Njen sir je bez aditiva, čuva se u pamuku, a kako kaže, sir mora da diše i tako zri, te mu je rok trajanja do tri nedelje.

Foto: Đurđinka Jovanov

U svojoj ponudi ima sitan punomasni sir, mladi sir u kriškama, sveže kugle mocarele, sir za grilovanje. Veoma su popularni i rolovani sirevi, a u njenom asortimanu se nalaze klasičan rolovani sir, dimljeni rolovani sir, rolovani sir punjen maslinama, orasima, šunkom, dimljenom mlevenom slaninom, prženim susamom, pesto sosom od rukole ili bosiljka.

Pored ovih, nadasve zanimljivih sireva u svojoj ponudi ima i sladak sir, odnosno rolovani sir punjen svim vrstama čokolade, kombinacijom bele čokolade i maline, suvog voća i meda, kao i rafaelo sir.

„Ono što je moj noviji proizvod je sir za grilovanje, koji se najbolje priprema u tiganju za palačinke. Tiganj se zagreje na najjače i ubaci se sir koji pusti svoju masnoću i stvori zlatno žutu koricu, a vrlo je jednostavan za pripremu“, kaže naša sagovornica.

Foto: Đurđinka Jovanov

Kako kaže, njen slatki rafaelo sir je dobitnik zlatne medalje na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. 

„Takođe, komplet rolovani sirevi, a prvenstveno slatki su 2016. godine odneli pobedu za inovaciju na Balkanskom festivalu sira u Beogradu. Taj pehar mi je bio najveći vetar u leđa da dalje krenem jače i sigurnije u proizvođačke vode“, naglasila je sagovornica našeg portala.

Kada govori o budućnosti, Đurđinka Jovanov ističe da ima krupne planove. Tu spada otvaranje mlečnih i sirnih restorana, kao i proširenje prodaje na Beograd na čemu trenutno radi, gde će u najskorije vreme početi prodaja njenih proizvoda na jednoj od prestoničkih pijaca.

Ova poljoprivredna proizvođačica je pravi pokazatelj kako upornošću i zalaganjem sve može da se nauči i postigne. Na samom početku joj je muža krava i briga o njima bila nepoznanica sa kojom se pre toga nije susretala, a danas, pet godina kasnije, njen asoprtiman se može pohvaliti raznolikošću, a njeni proizvodi osvojenim priznanjima.

Komentari