Zablude: Hranljivost jaja zavisi od boje ljuske

Zablude: Hranljivost jaja zavisi od boje ljuske

Zahvaljujući svojoj hranljivosti, ukusu, izdašnosti i mnogostranoj primeni, pri proizvodnji najraznovrsnijih jela, jaja su veoma tražena namirnica. Baš zato što je tako važan dodatak našoj ishrani, jaja su često razlog za stvaranje zablude. Kao što je i ova da boja ljuske jajeta utiče na njihov kvalitet i hranljivost.


Zabluda

Jaja sadrže gotovo sve hranljive sastojke potrebne čoveku i zato zauzimaju vidno mesto u ishrani. I baš zbog toga one su često predmet velike zablude. Naime veliki broj ljudi misli da kvalitet i hranljivost jaja zavisi od boje njegove ljuske. Odnosno da su jaja koja imaju braon boju hranljivija od onih koja imaju belu boju.

Istina

Ovo je totalno pogrešno. Između jajeta sa belom i onog sa tamnom ljuskom nema nikakve razlike. Boju ljuske određuje samo vrstu pilića. Možda ćete primetiti da su neka jaja skuplja u odnosu na ova druga, ali to je obično zato što određene vrste pilića imaju tendenciju da budu krupnija i zbog toga troše više hrane.

Istraživači navode da postoje neka jaja koja imaju različite hranljive sastojke od drugih. Međutim, to zavisi pre svega od ishrane kokošaka. Dakle kada farmer promeni ishranu kokoši, menja se i sadržaj hranljivih materija. Ali ovo nije pravilo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica