Šta su alergeni u hrani i koje su obaveze proizvođača?

Šta su alergeni u hrani i koje su obaveze proizvođača?

Materije koje izazivaju alergije nazivaju se alergenima i grupisane su prema načinu na koji naš organizam dolazi u dodir sa njima. U zavisnosti od toga o kojoj je supstanci reč, različite su i reakcije onih koji su osetljivi na njihovu konzumaciju.

 

Hrana © Agromedia

Alergeni su materije koje izazivaju alergijsku reakciju i teško ih je izbeći, jer su svuda oko nas. Kada je reč o hrani, proteini važe za najveće izazivače pomenutih reakcija. Kada organizam osetljivog potrošača dođe u kontakt sa alergenom, u roku od nekoliko minuta, sati ili dana ispoljiće se simptomi alergije.

Namirnice koje predstavljaju najčešće uzročnike alergija su kravlje mleko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lešnici i jagode. Alergijske reakcije na hranu su, međutim, neretko uzrokovane i dodacima (aditivima), konzervansima i bojama.

Šta se koristi za proizvodnju goveđeg želatina i kolagena?

Jaja na pijaci @Pixabay

 

Često je nejasno da li je sastojak hrane taj koji izaziva reakciju ili neka od materija kojom se ta hrana tretirala prilikom uzgoja ili samog procesa proizvodnje. Mleko krava koje imaju upalu mlečne žlezde i leče se penicilinom, sadrži određene količine penicilina koji ljudima, koji su alergični na tu supstancu, mogu stvoriti problem.


Alergijske reakcije se mogu manifestovati na koži, kao koprivnjače, kroz gastrointestinalne organe (mučnina, grčevi, dijareja), disajne organe, u vidu gušenja i mogu uticati na cirkulaciju (pad krvnog pritiska). Mogu biti jako opasne, u zavisnosti od (ne)tolerancije potrošača na određenu namirnicu.

Obaveze proizvođača

Sistem upravljanja bezbednošću hrane mora da obuhvati i alergene, jer predstavljaju opasnost za određene, osetljive potrošače. Nakon utvrđivanja koji su alergeni važni za koji proizvod, proizvođač može da spreči njihovo prisustvo u sastavu samog proizvoda:

  • garancijama dobavljača sirovina i drugih sastojaka treba osigurati da alergeni ne uđu u prostore objekta
  • primenom strogih mera za smanjenje unakrsne kontaminacije (odvajanje proizvoda koji mogu da sadrže alergene od drugih proizvoda)
  • na način koji je utvrđen u posebnom propisu o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane

Budućnost poljoprivrede: Povrće i meso proizvedeno u laboratoriji


Obaveza proizvođača je da na deklaraciji upakovane hrane navede sve sastojke ili pomoćna sredstva u procesu proizvodnje, koji mogu da izazovu alergije i intolerancije.

Sve navedene obaveze proizvođača, kao i načini njihovog postupanja prema bezbednosti potrošača i njihove ishrane propisane su Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane.


Izvor: Vodič za proizvodnju i preradu mesa malog kapaciteta za proizvodnju tradicionalnih proizvoda od mesa

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica