Svinjokolj na Salašu 137 prava turistička atrakcija

Svinjokolj na Salašu 137 prava turistička atrakcija

Posetili smo tradicionalni zimski Svinjokol na Salašu 137 u okolini Novog Sada. Tradicionalna srpska hrana i gostoprimstvo ove godine privukli su veliki broj turista.  

Na Salašu 137 u okolini Novog Sada, tradicionalno je organizovan zimski Svinjokolj

„Iskoristili smo ovo hladno, februarsko vreme da organizujemo još jedan Svinjokolj. Ovo je ustvari proizvodnja prerađevina koje nama trebaju ovde u restoranu na Salašu 137, ali je u isto vreme organizovana i prodaja za naše stalne mušterije koje žele da ponesu kući nešto od svežih proizvoda“, izjavio je Aleksandar Samardžija Splića.

Ražnjići na Salašu 137 © Agromedia

Svake godine zainteresovano je sve više ljudi za ovu manifestaciju koji svojoj kući odavde nose mast, čvarke, slaninu, kobasice, ali i sapun i mnoge druge sveže domaće proizvode

„Vojvođanski gastronomski spektakl“ na Salašu 137

„Redovni smo na Salašu 137, ovde smo dobrodošli uvek, nije nam bilo teško da ustanemo rano ujutru, iako je subota. Dolazimo zbog druženja, ali i domaće hrane“, izjavio je jedan od redovnih gostiju Salaša 137.

Svinjokolj, Salaš 137 © Agromedia

Na Salašu 137 čuvaju se tradicionalni običaji. Posetioci i kupci dolaze iz cele Srbije, ali i regiona.

Salaš 137 – vaš susret sa tradicijom i zasluženi odmor

„Došli smo iz Slovenije. Volim sve da probam, ovde su svi proizvodi odlični, svaki za sebe. Planiram da probam i domaće rakije. Došlo je nas četvoro iz Ljubljane“, rekao je Anton koji je na Salaš 137 došao prvi put.

„Sve mi se dopalo, trebalo je da budem na dijeti, ali danas nisam. Nije mi teško da putujem kilometrima da bih kupila kvalitetne proizvode, valjda ću uspeti da ih prošvercujem preko granice“, rekla je Maja iz Maribora.

Svinjokolj, Salaš 137 © Agromedia

„I kada si sit, ovde su oči gladne. Kupićemo svega po malo, i nosimo, samo da nas puste preko granice“, požalila se Nataša iz Slovenije.

Slovenci se plaše pogranične policije, ali su srpski domaći proizvodi ipak vredni rizika. Na Salašu se uvek traži i koji više za poneti.

„Stalno se dešava da gosti ovde žele da kupe za poneti domaće proizvode, brašno, jaja, mleko, meso, sve autohtono što ne spada u industrijsku proizvodnju… Mislimo u nekoj budućnosti da ćemo imati sve te proizvode“, objasnio je Aleksandar Samardžija Splića.

Zima na salašima je vreme manifestacija koje su vezane za način salašarskog života, koji čenejski Salaš 137, godinama unazad nastoji da oživi. To ga čini pravom oazom mira, gde svako može da oseti miris i ukus srpske domaće kuhinje, ali i tradicionalno gostoprimstvo.

Sagovornici:

Aleksandar Samardžija Splića, vlasnik i osnivač Salaša 137

Marija Radojčić, Salaš 137

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.