Srpski namazi od organskih pečuraka našli su svoje mesto i na američkom tržištu

Srpski namazi od organskih pečuraka našli su svoje mesto i na američkom tržištu

Foto: Nikola Stanišić

Poznato je da brojne gljive imaju karakteristike koje su veoma povoljne po ljudski organizam, te se one između ostalog koriste zbog svog bogatog sastava i pozitivnog uticaja na jačanje imuniteta. Našle su široku primenu u ishrani ljudi, te se kombinuju sa mnoštvom drugih sastojaka i koriste za pripremu krem supa, gulaša, brojnih sosova koji se serviraju uz meso, a čak se prave i slatka od određenih vrsta. Nikola Stanišić je svim ljubiteljima ove namirnice ponudio namaze od organskih pečuraka koji su svoje mesto našli i na američkom tržištu.

Sa proizvodnjom namaza od organskih pečuraka je počeo 2018. godine. Naš sagovornik je tada imao 25 godina i kako kaže, još je pronalazio sebe kao i zanimanje kojim bi želeo da se bavi. U ovaj posao je ušao sa puno ambicije i želje za stvaranjem brenda koji će biti prepoznatljiv na tržištu što je rezultiralo stvaranjem brenda „Šumska Tajna“.

„Sam naš ulazak u proizvodnju hrane je došao iz saznanja da na tržištu nema proizvoda sa šumskim, organskim pečurakama. Tada su na tržištu bili samo proizvodi sa šitakama i šampinjonima, a to su pečurke koje mogu da se uzgajaju u veštačkim uslovima, a mi smo odlučili da koristimo vrganj, lisičarku, crnu trubu, smrčak i tartuf koji rastu isključivo u prirodi, u organskom okruženju“, rekao je ovaj mladi preduzetnik.

Brojni benefiti šumskih plodova po ljudsko zdravlje

Potražnja za pečurkama i njihova konzumacija je izuzetno velika jer spadaju u najzdravije plodove prirode, bogate su proiteinima i vitaminima.

Vrganj je pečurka koja jača imunitet i bogata je vitaminima B,C i D. Lisičarka sadrži osam esencijalnih kiselina, čisti jetru i uništava gliste i bakterije u crevima. Crna truba je bogata vitaminom B12 i sadrži veliki procenat gvožđa pa je u veganskoj ishrani zamena za meso. Tartuf pozitivno deluje na vitalnost celog organizma i obnavlja sive ćelije“ objašnjava Nikola Stanišić.  

Kako kaže, sirovine koje stavljaju u proizvode su 97,5 posto poreklom iz Srbije, a pečurke nabavljaju sa planina Zlatibor i Kopaonik. Pored pečuraka u njihove proizvode ide i leblebija koja spada u bezglutensku sirovinu i dobar je izvor proteina. Ovaj Novosađanin objašnjava da u njihove proizvode ide i hladno ceđeno maslinovo ili suncokretovo ulje, koje zahvaljujući takvoj obradi uspeva da sačuva sva svoja lekovita svojstva. Pored ulja, u sastav proizvoda ulazi i himalajska so.

Zdravi proizvodi često nemaju epitet i ukusni, ali to može da se postigne ako je u taj proizvod uloženo mnogo truda, rada i ljubavi. Namazi su veganski, bezglutenski, visokoproteinski, niskokalorični, a pogodni su za dijabetičare jer ne sadrže šećer. Mogu da se koriste na razne načine zavisno od vrste jer su neki jačeg, a neki blažeg ukusa. Najviše se koriste uz doručak, a tartufi se upotrebljavaju i  kao dodatak mesu jer su dosta aromatični i njihova primena u kuhinji je široka. Svi naši  namazi se neretko koriste i kao dodatak pastama“, rekao je sagovornik našeg portala.

Foto: Nikola Stanišić

Ovi proizvodi pronašli su svoje mesto i na američkom tržištu, a „Šumska Tajna“ je uspela da ostvari direktnu saradnju sa američkim Amazonom.

Osim što se mogu pohvaliti svojim bogatstvom vitamina i minerala, mnoge pečurke su veoma prijatnog ukusa što je rezultiralo njihovom širokom primenom u gastronomiji. Mnogi kuvari u pripremi svojih jela stavljaju akcenat upravo na ovu namirnicu, kombinujući je sa mesom, povrćem, testeninama, pirinčem, a brojni restorani u svom meniju neizostavno drže jela sa različitim pečurkama.


Kako nam svakodnevne obaveze ne ostavljaju uvek dovoljno vremena za pripremu hrane, mnogi ljudi ne polažu dovoljno računa o tome koje to namirnice unose u svoj organizam i ne koriste u dovoljnoj meri one koje imaju brojne pozitivne karakteristike po zdravlje čoveka. Naš sagovornik Nikola Stanišić je u svojim namazima spojio prirodu i gastronomiju omogućivši svima onima koji žele da češće uvrste ovu namirnicu u svoju ishranu jednostavan i brz način da to učine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica