Saradnjom profesionalnih kuvara i malih poljoprivrednika do autentičnih proizvoda

Saradnjom profesionalnih kuvara i malih poljoprivrednika do autentičnih proizvoda

Da prerada poljoprivrednih proizvoda može predstavljati odličan način zarade, dokaz su brojni mali prerađivači sa kojima smo razgovarali. Danas ćemo se baviti proizvodnjom sosova i namaza koji spajaju raznovrsne ukuse. Razgovaramo sa Matejom Protićem, profesionalnim kuvarem i osnovačem brenda „Vazda dobar” iz Guče.

Džem od paradajzaFoto:Mateja Protić

Kulinarsko iskustvo im je omogućilo da stvore pregršt recepata

„Vazda dobar” kolekcija autetnitičnih soseva i namaza nastala je od strane profesionalnih kuvara sa idejom da najrazličitije ukuse koje se koriste širom sveta prenesu direktno u naše krajeve i naprave ih od najkvalitetnijih namirnica.

„Videli smo da su na tržistu slabo zastupljeni ovi proizvodi i tu smo prepoznali našu šansu. Znali smo da će nam naše profesionalno iskustvo doneti pregršt mogućnosti pri kreiranju naših ukusa. Vazda dobar je nastao u avgustu prošle godine, od trenutka kada smo došli na ideju da pokrenemo proizvodnju autetničnih namaza trebalo nam je nekoliko dana kako bismo osmislili ceo meni, recepture kao i kupili sve elemente koji su nam bili neophodni za profesionalnu proizvodnju”, rekao je Mateja Protić za AGROmedia portal.

Spoj naizgled nespojivog: kupina i čili, slatko – ljuti džem od paradajza…

Kako kaže, vođeni dobrom energijom i velikom željom krenuli su i u samu proizvodnju, posle mnogo neuspelih pokušaja uporan rad se isplatio i došli su do željenih rezultata kada je kvalitet samih proizvoda u pitanju.

„Ponuda naših proizvoda je veoma raznovrsna i sa njom smo se trudili da pogodimo više profila ljudi. Shodno tome imamo proizvode podeljene u tri grupe. Prva je naš meat and burger box koji se može koristiti za pripremu svih vrsta mesa, burgera ali i sendviča, tortilja i jela od povrća. Tu se nalazi naš bbq sos, karamelizovani luk sa burbonom kao i ljuti sos Sriracha od fermentisane habanero paprike. Onda sledi naš slatko ljuti miks za ljubitelje neobičnih ukusa, to su proizvodi poput džema kupina – čili, slatko – ljuti džem od paradajza i malina – čokolada – čili. I na kraju za sve sladokusce tu su višnja – belgijska čokolada i lagani džem malina – nana – limeta”, objašnjava Protić.

Vazda dobarFoto:Mateja Protić

Njihovi proizvodi nastaju od strane ljudi a ne od mašina

Naš sagovornik ističe da je odabir sirovina možda i ključna stvar za njihovo poslovanje. Sve sveže namirnice poput voća i povrća uzimaju direktno od malih poljoprivrednih gazdinstava i član njihovog tima Đorđe vodi računa da je svaki komad pažljivo odabaran. Na taj način oni dobijaju uvek savršen proizvod a ujedno i pomažu malim gazdinstvima da plasiraju svoju robu.


„Naš koncept se zasniva na ručno rađenim domaćim proizvodima. Naš tim čine profesionalni kuvari i želja od početka nam i jeste bila da se recepture pripremaju identično kao u restoranima i da se kao takvi prenose u naše tegle, kao i da ljudi mogu da osete pun ukus proizvoda. U planu imamo mnogo stvari, jedna od njih je i širenje proizvodnje uz akcenat na to da ne menjamo princip dosadašnjeg rada. Svi naši proizvodi nastaju od strane ljudi a ne mašina za masivnu proizvodnju”, ističe naš sagovornik čiji proizvodi se prodaju u specijalizovanim radnjama, vinarijama i vinotekama, onlajn a od nedavno i u ugostiteljskim objektima.

 

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica