Ova Surduličanka od stare sorte ruže pravi sirće i druge proizvode

Ova Surduličanka od stare sorte ruže pravi sirće i druge proizvode

Ruža nije samo ukras u bašti koji širi raskošan miris i lepotu. „Kraljica cveća“ je i sastojak parfema, kozmetičkih proizvoda, a od njenih latica mogu se praviti različiti ukusni proizvodi. Ovo je priča o nekadašnjoj novinarki Valentini Zlatković koja je odlučila da se okrene prirodnoj i ručnoj proizvodnji, i od stare sorte ruže iz svoga kraja napravi mnoštvo proizvoda.

Slatko od ružeFoto:Valentina Zlatković

Ruža trendafil – jako mirisna ruža koja je otišla u zaborav

„U mom kraju, Surdulici, na jugoistoku Srbije, staru sortu jako mirisne ruže, jednostavnih ružičastih cvetova zovemo trendafil. Nekada je krasila svako dvorište, danas je retko ko ima jer su je potisnule nove sorte, koje se gaje zbog lepote. Ova ruža je i lek, a ne samo ukras. Cveta tokom maja i tada su stare domaćice pripremale sok, slatko, sirće i sušile pupoljke za čaj. Ova ruža jača srce zbog toga je i bila cenjena“, započinje razgovor za AGROmedia portal Valentina.

Priprema sok, slatko, čaj i sirće od latica ruže trendafil

Kako kaže, nikada ranije nije pravila slatko. Kako je ostala bez posla odlučila je da se oproba u pripremi istog, po starim receptima, i tako približi mladima ono što polako odlazi u zaborav. Da i mlađe generacije osete ukus vremena koje je negovalo samo prirodno i domaće.

„Od latica pravim osvežavajući sok, koji jača srce i delotvorno deluje na ceo organizam, potom slatko, u malim količinama i nesto sam sušila za čaj. Za sirće od ruža čula sam na Vlasinskom jezeru, sasvim slučajno, dok sam tamo prodavala svoje rukotvorine. Marina iz Leskovca, koja je godinama tamo radila rekla mi je da je sirće od ruža vrlo zdravo i da odlično skida povišenu temperaturu“, navodi naša sagovornica.

Ovako se priprema sirće od latica ruža

Dodaje da ona nije znala da joj kaže kako se priprema ali je pretražila na internetu i pronašla recept.

Ruža trendafilFoto:Valentina Zlatković

Objašnjava nam kako se sirće od ruža pravi.


„Latice se slože u veliku teglu, onda se preliju sirćetom od jabuka, poklopi se tacnom i treba da odstoji oko nedelju dana. Povremeno je potrebno promešati sadržaj. Kada odleži ispusti boju, latice poblede, sirće se cedi kroz gustu gazu i sipa i staklene flaše. Sirće se ne kvari, može dugo da stoji“, govori o procesu proizvodnje sirćeta ova Surduličanka.

Široka primena sirćeta od latica ruža

A za šta se koristi pripremljeno sirće od latica ruža?

„Može se koristiti za salate, može se piti po kašičica u čaši vode sa medom, a oblogama i masažom može se skidati visoka temperatura. Ja ove proizvode pravim za svoje potrebe, ponešto poklonim ili prodam po preporuci“, rekla je za kraj naša sagovornica.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica