Losos iz laboratorije stigao u restorane – da li biste ga vi JELI?

Losos iz laboratorije stigao u restorane – da li biste ga vi JELI?

Na meniju restorana Kann u Portlandu našla se nova vrsta lososa koju nećete pronaći ni u jednom okeanu sveta. Ovaj losos je iz laboratorije, pa nema potrebe za ribolovom ili klasičnim uzgajanjem u ribnjacima.

Losos iz laboratorije

Američka kompanija Wildtype, specijalizovana za ćelijski uzgoj morskih plodova, objavila je da se njihov losos sada služi u restoranu Kann, kojim rukovodi poznati kuvar Gregori Gurde. U restoranu ističu da im je važno da koriste visokokvalitetne i održive sastojke, a ovaj losos se savršeno uklapa u takvu filozofiju.

Proizveden od ćelija pacifičkog lososa, ovaj proizvod nastaje u kontrolisanim uslovima koji imitiraju prirodno stanište ribe. Ćelije se potom kombinuju sa malom količinom biljnih sastojaka kako bi se dobio izgled, ukus i tekstura koji podsećaju na običan losos.

Prvi proizvod kompanije, nazvan “saku”, zamišljen je da se servira sirov – kao što se to čini sa sašimijem ili sušijem – i namenjen je vrhunskim kuvarima koji traže autentičan ukus sveže ribe.

Ovo je važno ne samo za ljubitelje hrane, već i za industriju ćelijskog uzgoja, jer se radi o prvom proizvodu ove vrste koji je dobio zvanično odobrenje Američke agencije za hranu i lekove (FDA). U svojoj zvaničnoj odluci, FDA je navela da nema razloga da veruje da bi proces proizvodnje mogao da dovede do bezbednosnih problema po potrošače.

Svim skepticima za MESO iz laboratorije: SKLONITE se sa puta!

Ipak, situacija nije svuda ista. Dok FDA ima ovlašćenja nad uzgojenim morskim plodovima, za meso uzgojeno iz ćelija potrebna je i saglasnost Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA). Upravo to meso nailazi na veći otpor – kako u javnosti, tako i među političarima.

Florida je 2024. godine donela zakon kojim se zabranjuje i kažnjava proizvodnja i prodaja laboratorijskog mesa, uz obrazloženje guvernera da se time “brane tradicionalne vrednosti i stočarska proizvodnja”.


Kršenje zakona u toj saveznoj državi može dovesti do zatvorske kazne do 60 dana ili novčane kazne do 500 dolara. Slične zabrane uvedene su i u Alabami, dok se slične inicijative razmatraju u Tenesiju i Arizoni.

Za razliku od toga, uzgojeni losos zasad prolazi bez prepreka. Osim u restoranu Kann, planirano je da se u narednim mesecima pojavi i u još četiri restorana širom Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor: Food & Wine


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica