Sada se bere hajdučka trava – Evo šta sve ona leči!

Sada se bere hajdučka trava – Evo šta sve ona leči!

Letnji meseci su idealni za branje hajdučke trave. Zbog toga je ovo pravi trenutak da se podsetite ili da po prvi put čujete kako ova biljka deluje organizam i šta sve leči.

Hajdučka trava

Hajdučku travu narod upotrebljava za razne tegobe.

Lekovita svojstva hajdučke trave

Ima širok spektar primena koje obuhvataju i uticaj na infekciju urinarnog trakta, a isto tako i lečenje probavnog trakta.

Sa druge strane poznavaoci ove biljke kažu da je njena gorčina i te kako delotvorna za nadutost stomaka i povećanje apetita. Njen uticaj je prepoznat i u sferi problema ženske prirode.

Kaže se i da je lekovita u borbi protiv visokih temperatura, izazvanih gripom ili prehladom. Oni koji je na ovaj način koriste kažu da pojačava znojenje koje će snižava temperaturu. Preporučuje se i kao kozmetički proizvod, zbog potencijalnog čišćenja masne kože, rešavanja reumatskih tegoba i infekcije usnih duplji.

Narodna primena – hajdučka trava

Naravno, kao i kod upotrebe svakog bilja, mora se voditi računa da li je neko osetljiv na ovu vrstu i da li ona može škoditi. Mora se paziti i u kojim količinama se konzumiraju napici koji se prave od hajdučke trave.

Da biste uspešno skladištili hajdučku travu evo i preporuka kako to da uradite. Uvezane svežnjeve stavite na obod zgrade koji je u senci i lepo provetren. Posle 15 do 20 dana sklonite ih sa okačenih mesta i te svežnjeve sameljite i pripremite u papirne vrećice i kutijice, a zatim i čuvajte u hermetički zatvorenim teglama za narednu godinu.

Preporuke apotekara: za šta služi hajdučka trava

Kao čaj protiv nesanice napravite čaj od hajdučke trave. Odnos sastojaka je sledeći: 5 g hajdučke trave i 2.5 dl vruće vode. Prelijte vruću vodu preko hajdučke trave, i pijte je pred spavanje. Preporučena količina je jedna šolja po danu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica