Kako se uzgaja menta: Praktični vodič

Kako se uzgaja menta: Praktični vodič

Kako se uzgaja menta: Šta raditi sa listovima nane iz bašte

Menta

Menta je jedna od najkorisnijih biljaka koje možete uzgajati. Od stvaranja osvežavajućih piliga i prskanja od mente do specijalnih sireva, evo šta da radite sa listovima mente iz bašte – uz savete za razmnožavanje mente odnosno nane.

Menta – višenamenska biljka

Menta je jedna od najsvestranijih biljaka. U zatvorenom prostoru, možete je koristiti da osvežite miris u sobi, osvežite kožu, osvežite dah, napravite ukusne tople (i hladne) čajeve, date ukus jelima od povrća i ulepšate inače obične salate, sokove, namaze, voće itd. A napolju – u povrtnjaku – veoma aromatično lišće nane deluje tako da odbija mrave, moljce belog kupusa i druge štetočine, čime obezbeđuje bolje uslove za zdrave useve kupusa, paradajza, brokolija i prokulice.

Nijedna biljka ili povrtnjak ne bi trebalo da bude bez bar jednog od 40-ak članova porodice mente (rod Mentha) koji su slatkog mirisa. Ove biljke su jednostavno izuzetno korisne – i previše lake za uzgoj – da biste ih propustili!

Gde nabaviti mentu

Ako živite na selu, velike su šanse da već imate mentu na svom imanju. (Ako ne, vaš komšija verovatno ima. Zatražite nekoliko biljaka ili pelcera.)

Menta odnosno nana se takođe može kupiti u većini bilo koje prodavnice biljaka, rasadnika ili prodajnog mesta za bilje koje se može naručiti poštom.

Kako započeti zasade mente

Kada presađujete mentu, pažljivo iskopajte biljku – kako ne biste napravili haos od njenog korena – i ostavite malo zemlje za podlogu biljke. (Nećete morati da kopate duboko, jer menta raste blizu površine.)

Izaberite mesto u svojoj bašti koje je delimično zasenjeno i umereno plodno. Zatim stavite biljke u zemlju na rastojanju od jedne stope, učvrstite tlo oko njih do prvobitnog nivoa, dobro zalijte i održavajte područje vlažnim. (Nane uglavnom preferiraju vlažna mesta i neće proizvoditi listove jakog mirisa na suvom tlu.)

Kako se uzgaja menta u zatvorenom prostoru: Praktični vodič

Menta


 

Uzgajanje mente u zatvorenom prostoru može biti vrlo jednostavno i praktično. Ako želite imati svežu metvicu pri ruci za čajeve, napitke ili kulinarske eksperimente, sledite ove korake kako biste je uzgajali u udobnosti svog doma.

1. Izaberite odgovarajuću žardinjeru

Prvi korak je odabir odgovarajuće žardinjere za uzgoj mente. Možete koristiti različite materijale, poput starih dasaka ili drugih dostupnih materijala. Bitno je da ona ima dovoljno prostora za rast korenja biljke.


2. Pripremite žardinjeru

Pre sadnje mente, pripremite žardinjeru. Obložite unutrašnjost novinama kako biste sprečili invaziju insekata. Pazite da koristite samo delove novina sa štampanim slovima, a ne one sa obojenim tintama koje mogu sadržavati otrovne supstance.

3. Napunite žardinjeru zemljom

Napunite žardinjeru zemljom koja je bogata hranljivim materijama. Možete dodati malo dobro kompostiranog stajskog đubriva kako biste poboljšali plodnost zemlje.


4. Posadite mentu

Posadite svoju mentu u pripremljenu žardinjeru. Lagano pritisnite zemlju oko biljke kako biste je stabilizovali. Pazite da ostavite dovoljno prostora između biljaka kako bi se nesmetano razvijale.

5. Pružite odgovarajuće uslove

Menta preferira svetlo, ali ne direktnu sunčevu svetlost. Postavite kontejner na mestu gde će biljka dobiti blago filtriranu svetlost tokom dana. Održavajte temperaturu između 20°C i 25°C kako biste podstakli rast.

6. Redovno zalivajte biljku

Redovno zalivajte biljku kako bi zemlja bila vlažna, ali ne previše natopljena. Mentu treba zalivati kada se gornji sloj zemlje osuši. Pazite da ne preterujete s zalivanjem kako biste izbegli truljenje korena.

7. Održavajte pravilan rast

Da biste održali pravilan rast mente, redovno uklanjajte suve ili oštećene listove. Takođe, možete obrezivati biljku kako biste podstakli rast novih izdanaka.

Uz ovaj jednostavan vodič, možete uživati u svežoj i aromatičnoj menti direktno iz svog doma. Uživajte u njenom ukusu i koristite je za različite namene, bilo da je dodajete u napitke ili jelovnike. Srećno uzgajanje!

 

Izvor: Mother Earth News

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica