Koja je razlika između svetlog i tamnog piva?

Koja je razlika između svetlog i tamnog piva?

Prva pivara kod nas počela je sa radom na teritoriji Pančeva 1722.  Godinama se menjao proces proizvodnje, ambalaža i sastojci. Savremeno pivo se pravi i sa aromom maline, limuna pa čak i banane… Najčešće biramo između svetlog i tamnog piva. A koja je razlika između njih pitali smo Sašu Despotovića, docenta na katedri za tehnologiju konzervisanja i vrenja na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

„Suštinska razlika je u sirovinama koje se koriste, za svetlo pivo se koristi svetli slad, a za tamno ide kombinacija različitih vrsta: svetli, tamni, ali i specijalni karamelni, pečeni, sve zavisi kakvo tamno pivo želite. Postoji razlika i u nutritivnom sastavu, ali najbitnije je šta vam se više dopada“, objasnio je Saša Despotović.

U Srbiji su sve popularnija i pšenična piva.

„Glavna razlika između pšeničnih piva i svih ostalih jeste da se udeo slada zamenjuje pšenicom. Nekada i do 60 odsto bude pšenični slad, razlika je da samom fermentacijom i korišćenjem specijalnog kvasca dobijamo specifične estri, pivo može da bude sa aromom banane ili maline, to se pokazalo kao vrlo interesantno potrošačima“, kaže Despotović.

Sve je veći broj zanatskih pivara u Srbiji

Bilo svetlo ili tamno, mutno, bistro, ječmeno ili pšenično ukoliko ste ljubitelj piva konzumiranje u umirenim količinama je zdravo. Preporučena dnevna doza piva za pripadnice lepšeg pola je o,5 a za muškarce 1 litar.

Sagovornik:

Saša Despotović, docent na katedri za tehnologiju konzervisanja i vrenja, Poljoprivredni fakultet u Zemunu

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica