KAKO da sačuvate slasni paradajz za ZIMU! (RECEPTI)

KAKO da sačuvate slasni paradajz za ZIMU! (RECEPTI)

Leto je doba kada je svaka bašta prepuna mirisnih i ukusnih plodova, a koje svi volimo da vidimo na šarenoj letnjoj trpezi. Međutim, šta raditi sa viškom povrća? Prava je šteta da paradajz, patlidžan ili bilo koje drugo povrće propadne i to baš u trenutku kada je najzrelije i puno hranljivih materija. Kako da divne letnje plodove sačuvamo za zimu? Nije na odmet da se podsetimo nekih zanimljivih načina čuvanja povrća.

Odakle početi? Ukoliko imate višak povrća, najbolje je početi od PARADAJZA jer je najosetljiviji.

Najlakši način da sačuvate paradajz je da ga jednostavno operete, osušite, spakujete u plastične kese I stavite u zamrzivač. Kasnije, kada budete imali vise vremena, možete da ga odmrznete kako biste napravili sok ili sos.

Čeri paradajz možete oprati, osušiti, spakovati ga u tegle od pola kilograma. Zatim dodate 15-ak listova bosiljka, prstohvat soli i 2 kašike sirćeta. Napunite tegle maslinovim uljem, dobro zatvorite poklopce i protresite da se sve promeša. Čuvajte ga na polici, na sobnoj temperature. Ovo je inače oprobani recept farmera iz Francuske.

Sušenje paradajza je nešto što nije baš tako jednostavno, naročito ako nemate sušaru u kojoj možete da obezbedite vazduh bez vlage. Mnogi paradajz suše na plehovima, ostavljajući ih na haube automobile kako bi sunce I toplota lima uradili posao. Međutim, paradajz možete sušiti i u kućnim uslovima. Pripremite pleh obložen pek papirom, a zatim operite paradajz i isecite ga na kriške. Izvadite deo paradajza gde se nalaze semenke i tečnost kako bi bio što manje vlažan. Kriške poređajte u pleh, a zatim ga stavite u rernu. Najbolje bi bilo da se suši na 100 stepeni oko 5-6 sati. Nakon što se paradajz ohladi, poređajte ga u teglice sa maslinovim uljem I začinima po želji.

Sok od paradajza je uvek dobra ideja, naročito za one koji vole da ga konzumiraju u ovom obliku. Izaberite plodove koji nisu oštećeni, iseckajte ga i kuvajte dok ne omekša a zatim ga izblendirajte. Mnogo je recepata koji uključuju upotrebu šećera i soli, ali je sok od paradajza moguće napraviti i bez ovih dodataka. Ukoliko ne koristite šećer, najbolje je da dodate bosiljak kao konzervans. Estragol, cineol i drugi sastojci eteričnog ulja bosiljka sprečavaju razmnožavanje bakterija u hrani i uništavaju ih.
Sok sipajte u flaše i obavezno ostavite 1 cm prostora od vrha. Zatvorite boce poklopcima, a tegle zatim stavite u klučalu vodu. Nakon što izvadite tegle iz vode, ostavite ih da se ohlade pokrivene nekom prekrivkom preko noći. Sutradan dobro zatvorite sve tegle.

Naravno, ne treba ni da govorimo o tome da u kom god obliku želite da sačuvate paradajz, tegle i flaše treba da budu sterilne.


Koji je vaš omiljeni način čuvanja paradajza?

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica