Evo šta znače nalepnice na voću koje kupujete u prodavnicama!

Evo šta znače nalepnice na voću koje kupujete u prodavnicama!

Mnogi ljudi često kupuju voće koje ima nalepnice, a da i ne obraćaju pažnju na to. Otkrivamo vam šta ove deklaracije na kori voćaka znače i o čemu bi trebalo voditi računa prilikom kupovine istih.

Da li ste znali šta znače nalepnice na voću? - © Pixabay

Na deklaraciji bi trebalo da stoji naziv proizvođača i broj koji otkriva važne podatke o načinu uzgoja tog voća. Ove deklaracije se prvenstveno odnose na voće koje je uvezeno iz inostranstva.

Nalepnica sa 4 cifre

Voće koje je uzgajano uz pomoć veštačkog đubriva, po pravilima poljoprivredne proizvodnje koja su važila u poslednjih pedesetak godina, nosiće deklaraciju s četiri cifre od kojih je prva 3 ili 4. Limun je, na primer, označen 4033, dok banane nose oznaku 4011.

Jedite banane, zdravije su od jabuka

Nalepnica sa 5 cifara

Organski uzgajano voće je ono koje na sebi ima pet cifara od kojih je prvi broj 9. Takva deklaracija je garancija da je voće uzgajano bez đubriva i pesticida. Na primer, banane iz organske proizvodnje nose oznaku 94011.

Vodite računa o broju 8 na deklaraciji

Ova deklaracija je najvažnija jer je to voće koje je genetski modifikovano, a prepoznaje se na osnovu pet cifara od kojih je prva uvek 8. Na primer, takve banane imaju broj 84011.

Sada, kada ovo znamo, moramo voditi više računa o tome šta kupujemo i šta piše na deklaraciji. Ipak, postavlja se pitanje šta je sa onim voćem koje na sebi nema nikakvu deklaraciju.

Izvor: 021


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica