Zablude: Koliko često treba zalivati zelenu salatu?

Zablude: Koliko često treba zalivati zelenu salatu?

Zelena salata je veoma nežna biljka koja zahteva dosta vode da bi napredovala. Međutim, mnogi ne obezbeđuju ovoj vrsti dovoljno vode što će zasigurno ostaviti posledice i sprečiti njen rast.  

Zabluda:

Salata koja i preko leta stiže u našim baštama zahteva još više vode, tako da ako preko leta nema dovoljno padavina potrebno je da obezbedite dodatnu vodu kroz navodnjavanje. Sa druge strane previše zalivanja salate može dovesti do nastanka bolesti i pojave smeđih listova, kao i do stvaranja vlažnog zemljišta, koje može ugušiti korenje biljaka.

Trulež zelene salate može dovesti i do potpunog uništenja prinosa. Ukoliko primetite neke od ovih znakova kod zelene salate, povedite računa o sledećim stvarima.

Istina:

Zalivajte salatu jednom ili dva puta nedeljno, ili svakih četiri do pet dana, kada nema padavina, ali i ako je tlo 3 centimetara ispod površine zemlje suvo na dodir. Da ovo proverite pobodite metalnu šipku u zemlju ili iskopajte malu rupu u blizini nedavno zalivane salate kako biste proverili dubinu prodiranja vode.

Onda kada šipka više ne klizi lagano kroz zemlju to je dubina do koje je voda stigla. Takođe, preporuka je da zalivate salatu u ranim jutarnjim satima, kako bi se voda na lišću brže sušila i na taj način se izbegli problemi sa bolestima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica