Svet poljoprivrede Prodavnica

Za početnike: 10 činjenica o paradajzu VOLOVSKO SRCE

Ovaj sorta paradajza jedna je od omiljenih kod domaćih baštovana. Međutim, za one koje su početnici u uzgoju paradajza i žele da gaje upravo ovu sortu predstavljamo 10 činjenica koje trebaju da znaju.

Paradajz Volovsko srceFoto:Pixabay

1. Plodovi sorte Volovsko srce dostižu težinu oko 800 grama, te ova sorta spada u najkrupnije sorte paradajza.

2. Poznat je po svom srcolikom obliku plodova jer im vrh ide u špic. Prvi plodovi paradajza navedene sorte su izrazito krupni i više okruglog oblika, dok su oni na višim granama srcolikog oblika koji je karakterističan za sortu Volovsko srce.

3. Volovsko srce je visoka bujna sorta te zahteva postavljanje pritki visine oko 2 metra na jednu ili dve biljke. Pored toga zahteva i zalamanje zaperaka.

4. Plodovi su sjajno crvene boje ili rozikaste nijanse. Unutrašnjost paradajza Volovsko srce je mesnata i čvrsta, kompaktna, meso je slatko, smatra se jednom od najukusnijih sorti paradajza. Kako je ukus bez premca, uglavnom kada ga neko jednom proba, iznova mu se vraća. Ima izraženu aromu i relativno malo soka. Unutrašnjost plodova karakterište i dosta komora.

5. Plodovi sorte Volovsko srce pak nisu naročito pogodni za transport i skladištenje.

6. Odličan je za upotrebu u svežem stanju, ali je odličan i za preradu: od njega se prave umaci, sokovi, sosevi za paste.

7. Ova sorta koja je inače pogodna i za organsku proizvodnju nema puno plodova na stabljici za razliku od drugih sorti, upravo zbog svoje težine.

8. Ova sorta izisuje dosta sunca, tako da trebate obratiti pažnju na to prilikom rasađivanja. Ono što ne voli je velika količina padavina koja dovodi do ubrzanog truljenja plodova od samog vrha.

9. Seje se za proizvodnju rasada uglavnom u aprilu mesecu u zaštićenom prostoru, a presađivanje rasada na otvorenom polju vrši se maju.

10. Važna napomena kod berbe plodova ove sorte: zrenje počinje unutra, tako da nemojte se prevariti! Kada su plodovi ove sorte skroz crvene boje spolja znači da su prezreli.

Komentari