Vodič za uspešno gajenje različitih sorti pasulja

Vodič za uspešno gajenje različitih sorti pasulja

Pasulj je namirnica koja se često koristi u našoj ishrani. Pored toga što je veoma hranljiv, on je i lak za pripremu. Može se kupiti u prodavnicama i cena mu nije visoka, pa ga svako može priuštiti. Međutim, postoji jedan problem.
 

Pasulj na dlanu - © Foto: www.pixabay.com

 

Naime, domaćice koje pripremaju pasulj često se susreću sa problemom neujednačenog kuvanja zrna istog pasulja. To svakako dosta utiče na kvalitet spremljenog jela. Često je razlog mešanje roda pasulja iz nekoliko različitih godina, ili mešanje različitih sorti iste boje zrna.

Da biste sprečili ovaj problem, najbolje je da sami proizvedete pasulj u svojoj bašti. Tako ćete biti sigurni da imate prvoklasno zrno svežeg pasulja.
 

Prebranac – gravče na tavče

Gajenje pasulja može biti vrlo lako – potrebno je samo odabrati željenu sortu pasulja. Za visoke sorte potrebna je potpora i više vode, ali se zato dobijaju veći prinosi. Niske sorte je lako gajiti i dosta su otporne, a mogu dati raznolike boje ili oblike zrna.

U zavisnosti od toga da li je plod pasulja mahuna kao kod boranije, zeleno krupno zrno, ili je sušeno zrno, izdvajamo nekoliko različitih sorti pasulja koje možete gajiti u vašoj bašti.
 


Za visoke sorte potrebna je potpora i više vode, ali se zato dobijaju veći prinosi. Niske sorte je lako gajiti jer su dosta otporne.

 

Visoki pasulji 

Visoki beli pasulji, kao što su tetovac ili krupnozrni pasulj, imaju krupno zrno i najčešće se koriste u našoj kuhinji. Pre nego što posadite ovu vrstu, potrebno je da obezbedite pritke ili sličan oslonac za njegov rast.

Za njihovo gajenje potrebno je obezbediti kvalitetnu zemlju i često ga zalivati. Visoki beli pasulji mogu se brati više puta. Najčešće im je zrno zeleno ili sušeno.
 


Pasulj- © Foto: Vladimir Milutinović


Visoki pasulji
, kao što su pasulj šarenog zrna, trešnjevac ili crni krupnozrni pasulj, spadaju u sorte koje se ređe gaje u našoj zemlji. Karakterističnog su izgleda i posebnog ukusa, a često se koriste za spremanje specifičnih jela ili kao dekorativne biljke. To su uglavnom autohtone gajene sorte.
 


Proizvodnja hrane MOŽE biti perspektivno zanimanje!


Visoki pasulji sitnog zrna
su gradištanac ili pasuljica, kao i sorte pasulja visokoprinosnih hibrida ili stare sorte, koji su se nekada gajile združeno sa kukuruzom (jerusalimski, sivček, venecija…).
 

Niski pasulji

Niski pasulji belog krupnog i srednje krupnog  zrna, kao što su tetovac ili gradištanac, na malim površinama mogu davati velike prinose. Biljke su jake i otporne na sušu i bolesti.

Nema potrebe za osloncem u toku rasta. Zrno može biti zeleno i sušeno. Krupnozrne sorte su: panonski tetovac, gradištanac, belko, maksa, balkan, a sitnozrni su: biser, galeb itd.
 

Pasulj- © Foto: www.pixabay.com


Niski pasulji obojenog zrna
se ne koriste toliko kao pasulji belog zrna. Lakše se gaje i po pravilu daju bolje prinose. Mogu se koristiti kao zeleno ili kao sušeno zrno. Robusniji su, biljka je jaka i rađa mahune sa po 6 do 10 zrna.

Tu spadaju sorte sa žutozelenim zrnom – sremac, slavonac, kuružar… zatim, one sa braon zrnom –  zlatko, meksikanac, i one sa šarenim zrnom – niski trešnjevac, kao i mnogobrojne autohtone sorte.

Komentari (1)

zdravko mažibrada

2021-08-31 14:46:16

Molim za informaciju gde mogu kupiti pasulj – pasuljicu
Hvala

Tanja Prolić, Novinar

2021-09-01 09:54:28

Poštovani Zdravko,

semenski materijal za ovu biljku možete pronaći u poljoprivrednoj apoteci.

Lep pozdrav,
Agromedia tim

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica