Višegodišnje povrće – posadite JEDNOM, berete GODINAMA!

Višegodišnje povrće – posadite JEDNOM, berete GODINAMA!

Svi baštovani znaju da većinu povrća koje inače konzumiramo moramo da posadimo svake godine kako bismo uživali u njegovim plodovima u sezoni. Međutim, postoji i višegodišnje povrće koje je dovoljno jednom da posadite a da uživate u njima veoma dugo, iznova i iznova, svake godine.

Višegodišnje povrće

Većina iskusnih baštovana je veoma svesna ovog neverovatnog povrća, i to sa dobrim razlogom! Ovo povrće nije zahtevno za održavanje, ukusno je i više ga nikada ne treba ponovo saditi – samo će nastaviti da rađa, a vaši troškovi će se smanjiti, kao i količina uloženog rada.

Izdvojili smo za vas najzanimljivije vrste višegodišnjeg povrća koje obavezno treba da imate u svojoj bašti.

ŠPARGLA

Špargle su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrća. One su niskokalorične, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da se hrane zdravo, a da uz to održe vitku liniju.

Ako se odlučite za sadnju špargle, treba da znate da one rastu sporo, a prve godine nećete moći da uberete nijednu. Međutim, već od druge godine imaćete špargle u izobilju, plus više nikada nećete morati da brinete o njenoj sadnji.

ARTIČOKA

Artičoka se gaji ili sakuplja radi zadebljalih nerazvijenih cvasti, osušenih listova i semena. U biljci artičoke se nalazi dragoceno etarsko ulje, ali i dosta masnih ulja, belančevina, minerala i vitamina (A, C, B-kompleks). Prijatan ukus daju joj jabučna i limunska kiselina.

Ukoliko se odlučite da je gajite, treba da znate da ona za gajenje zahteva duboka, srednje laka i plodna zemljišta, normalne vlažnosti. Ne pogoduju joj peskovita i hladna zemljišta, a zahteva dosta svetlosti i toplote.

Artičoka


ČIČOKA

Čičoka se još zove i divlji krompir, morska repa, a ustaljeno ime je i jerusalimska artičoka. Čičoka je višegodišnja zeljasta biljka. Ima uspravnu, dlakavu stabljiku, jako razgranatu u gornjim delovima.

Krtole se mogu jesti sirove, kuvane ili ukišeljene. Lako se uzgaja i uspeva na suvim do srednje-vlažnim, dobro dreniranim zemljištima na suncu ili u hladovini. Najbolji prirast je na vlažnom tlu, ali toleriše i suva zemljišta.

RADIČ

Radič je povrće crvenih listova sa belim žilama. Na žalost, nije čest gost na našim trpezama, a na našim prostorima gaji se na malim površinama. Odličan je svež ili grilovan za pripremu salata i poseban značaj ima u ishrani dijabetičara.


Može da se gaji iz rasada ili direktnom setvom.

Višegodišnje povrće


Radič voli otvoreno, osunčano mesto toleriše i malo senke, za stabilne prinose bitno je ravnomerno snabdevanje vodom ( 70-80% PVK). Najbolje uspeva na srednjeteškim odnosno srednje lakim zemljištima Ph 6-7.

Izvor: Plant Instructions

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica