Kineska artičoka – ukusna, zdrava i lekovita

Kineska artičoka – ukusna, zdrava i lekovita

Ovo povrće, čiji sitni gomolji važe za pravi delikates, polako ali sigurno osvaja bašte širom sveta. Kod nas je gotovo nepoznato, iako su klimatski uslovi na ovim prostorima idealni za uzgajanje kineske artičoke.

Kineska artičoka - © Flickr

Otporna višegodišnja biljka latinskog naziva Stachys affinis, sa duguljastim, zadebljalim korenjem nalik larvama nekih insekata, vekovima se uzgaja u Aziji, gde je neizostavan deo tradicionalne kuhinje, a koristi se i kao lekovito sredstvo protiv mnogih oboljenja. Pošto gomoljčići kineske artičoke vrlo brzo gube svoj prijatan, orašast ukus i nutritivna svojstva, njihovo skladištenje dosta je komplikovano i nimalo jeftino, pa im je cena na tržištu prilično visoka. S druge strane, uzgajanje krtolice, kako se još naziva ovo povrće, vrlo je jednostavno, a uz minimum nege – dobar prinos je zagarantovan.

Gde nabaviti gomolje?

Ako, dakle, želite da uživate u jedinstvenom ukusu kineske artičoke, najbolje je da je uzgajate sami. Za prvu setvu moraćete se potruditi da pronađete sajt preko kojeg se prodaju gomolji, ili ih potražite u bolje snabdevenim supermarketima. Kasnije vam nabavka semenskog matarijala neće predstavljati problem jer ćete novi zasad dobijati iz sopstvene proizvodnje.

Kada se sade?

Krtolice kineske artičoke mogu se saditi u oktobru i novembru, jer su prilično otporne na niske temperature, ali najbolje je položiti ih u zemlju krajem marta. Sade se na dubinu od desetak centimetara, na razmaku od 45 cm, s tim da na kvadratnom metru ne bi trebalo da bude više od pet biljaka. Pošto su izdanci prava poslastica za puževe, preporučljivo je da se gomolji prvo posade u saksiju (početkom februara) i premeste na otvoreno kada mladice malo ojačaju.

Najpogodnije tlo

Kineska artičoka odlično uspeva na osunčanoj poziciji, u običnoj baštenskoj zemlji. Dobro bi bilo povesti računa o plodoredu, jer se bolje razvija u lejama gde su prethodno rasli paradajz i luk. Radi većeg prinosa, zemlju jednom mesečno treba prihraniti organskim đubrivom, nikako mineralnim, jer kalijum i natrijum, pogotovo ako se dodaju u vreme formiranja krtolica, loše utiču na njihov ukus.

Kineska artičoka - © Flickr

Zalivanje – po potrebi

Krtolicama nije potrebno mnogo vode, možete se slobodno osloniti na padavine, ali ovo ne važi u slučaju da je leto suvo i veoma toplo, kada se moraju zalivati bar dvaput nedeljno.


Kada se sakupljaju

Gomolji se vade iz zemlje kada lišće počne da žuti, što se obično dešava krajem septembra i tokom oktobra. Uvek sakupite onoliko koliko vam je potrebno za jedan obrok, jer će krtolice u zemlji sačuvati svežinu sve do zime, čak i tokom najhladnijih meseci. Ostavite nekoliko gomolja u zemlji sve do proleća, (prekrijte zemlju malčom ili suvim lišćem) kada će se iz njih razviti nove biljke, ili ih izvadite i sačuvajte za sadnju tako što ćete ih staviti u kutiju s peskom i ostaviti na hladnom mestu. Kineska artičoka je vrlo produktivna: sa jednog kvadratnog metra može se sakupiti čak 15 kg gomolja.

Kako se priprema?

Krtolice se mogu jesti sirove, kao dodatak salati, ali i dinstane ili pržene poput krompira. Ne treba ih ljuštiti, već samo oprati i četkicom odstraniti tanku kožicu. Nije preporučljivo termički ih obrađivati duže od 20 minuta jer će u tom slučaju izgubiti dosta od svog prijatnog ukusa. Jestivi su i listovi biljke koji se dodaju salatama i varivima.

Recept

Sastojci:


  • ¾ kg krtolica
  • 50 g putera
  • 1 dl milerama
  • ½ kašičice bosiljka
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • so po ukusu

Zagrejati puter, dodati krtolice i dinstati na laganoj vatri oko 15 minuta. Sipati mileram i ostaviti da se krčka oko minut, pa staviti začine. Poslužiti toplo.

Lekovitost

Kineska artičoka ne sadrži skrob, zbog čega je naročito preporučljiva za ishranu dijabetičara. Pritom sadrži materije čije je dejstvo slično insulinu i pomaže da se šećer u krvi smanji. U tradicionalnoj medicini azijskih naroda koristi se i kao lek protiv visokog krvnog pritiska, stomačnih tegoba i bolesti disajnih puteva.


Autor: Angelina Čakširan

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica