VIDEO VODIČ: Kako da presadite paradajz bez muke

VIDEO VODIČ: Kako da presadite paradajz bez muke

Kada je pravo vreme da se presadi paradajz? Koliko je vremena potrebno da se biljka pravilno razvije? Koji je najbolji način za presađivanje? A kada dolazi red na sadnju u zemlju? Na ova i slična pitanja odgovor daje diplomirani inženjer Vladimir Milutinović.
 

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, objasniće vam sve što niste znali o presađivanju paradajza. On nam je otkrio kako biljku možete da oštetite, koliko joj je vode potrebno i kada se može presaditi u baštu. Obavezno pročitajte!

Sedam dana nakon setve semena, koje je posejano u posude ili saksije sa supstratom, dolazi do klijanja biljaka kojima je potrebno mesec do mesec i po dana da porastu na veličinu od desetak centimetara. Posle mesec dana biljke dobijaju prvi par pravih listića koji će omogućiti da se one nakon toga presade. U saksiji je dosta biljaka, odnosno gust je sklop. Trebalo bi rasaditi po jednu, eventualno dve u saksiji.
 

Plodovi paradajza - ©Agromedia

Potrebno je da koristimo kvalitetan supstrat koji ima mnogo humusa. Biljka će u toj saksiji biti sve do same sadnje u baštu, plastenik ili žardinjeru na terasi i u vrtu. Biljke ne treba nikako čupati iz saksije jer bismo time povredili koren ili žilice. Jednostavnim izvlačenjem iz posude može se izvući kompletna masa zemlje kako bi se biljke razdvojile. Uzimanjem zasebne biljke možete videti da ona ima lepo razvijen koren. Nakon toga potrebno je biljku posaditi u saksiju u kojoj bi trebalo da bude do sadnje.

Nakon pikiranja rasada paradajza, biljke je potrebno obilno zaliti. Svaka biljka koja je presađivana doživela je određeni stres, što je potrebno nadoknaditi time što ćemo je obilno zaliti i postaviti na mesto na kome biljke najbolje uspevaju. Takvo mesto treba da bude osunčano, ali da sunce ne bude preterano jako, na primer, na prozoru, balkonu, terasi ili u plasteniku.
 

Paradajz u stakleniku - ©Agromedia 

Tako presađena biljka može se održavati u saksiji do sadnje u bašti. Biljku bi trebalo redovno da zalivate, bar jednom u dva ili tri dana, prihranjujete određenim đubrivima koja se koriste za gajenje rasada i kada dobije puna 3 do 4 prava lista možete je posaditi u bašti, gde će ostati do kraja vegetacije.

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica