VIDEO SAVETI: Tikve možete gajiti u bašti, ali i u saksiji

VIDEO SAVETI: Tikve možete gajiti u bašti, ali i u saksiji

Koje su tikve najzastupljenije u našoj zemlji, za šta se sve mogu upotrebiti, kada i kako se sade i gaje, naučiće vas diplomirani inženjer Vladimir Milutinović. Uz njegove praktične savete sigurno ćete uživati u plodovima ove korisne i ukusne biljne vrste!

Saveti kako da gajite tikve - © Pixabay

U narodu postoji izreka pukla tikva“ za ljude koji su bili veoma bliski, a onda su se posvađali. A ima i ona: „Ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju“, koja se koristi kada želi da se istakne da se svaki „nečastiv“ posao završava loše. Zašto je baš tikva izabrana kao glavni motiv u ovim poslovicama znaće verovatno stariji da objasne. A tikva ni kriva, ni dužna, u stvari je veoma korisna biljka.

Proleće je pravi trenutak za setvu semena kako u saksijama, tako i u bašti. Međutim, prilikom setve semena u bašti zemlja u proleće nije dovoljno ugrejana, što može dovesti do toga da seme veoma dugo klija, a ponekad čak i da klica propadne.

Tikve vole toplotu

Vrežaste biljke iz porodice tikava zahtevaju visoku temperaturu klijanja, stoga je potrebno setvu semena ostaviti za nešto kasnije. I zato je najbolje da to bude sredina maja.

Ukoliko želimo da predupredimo propadanje klice, seme možemo posejati u saksije koje ćemo držati u zatvorenom prostoru. Na taj način biljke će i do 15 dana ranije sazreti u odnosu na klasične vrste koje se seju u bašti.

Dulek tikva – za pite prste da poližeš

Kod nas je zastupljeno nekoliko vrsta iz porodice tikava. Veoma poznata vrsta je zimska tikva, tzv. dulek ili pečenka. To je vrsta koja se tradicionalno gaji za pripremanje poslastica, a pre svega pita. U novije vreme, različite vrste tikava koriste se u kulinarstvu za razna jela. Plod duleka sadrži velike količine šećera, dok su semenke prave energetske bombe.

Saveti kako da gajite tikve - © Pixabay

Prilikom sadnje ove vrste tikava potrebno je predvideti prostrano mesto na kome će one biti gajene. Zato možemo posejati samo nekoliko biljaka i imati plodova dovoljno za celu jednu porodicu.

Setva semena veoma je jednostavna. Semenke su veoma krupne i mogu se posejati u saksije po dve ili tri. Kasnije ćemo ih premestiti u baštu i izdvojiti za njih i desetinu kvadrata gde će rasti i dati veliki broj plodova.


 

Tikve vole toplotu i kvalitetan supstrat, a nakon ubiranja mogu se čuvati i do 6 meseci. Njihove semenke su prave energetske bombe!

 


Muskatna tikva – otporna na truljenje

Veoma slična običnoj tikvi, odnosno duleku je muskatna tikva, sorta koja se takođe koristi u ishrani jer je njeno meso izuzetno slatko i veoma zgodno za upotrebu. Seme muskatne tikve je nešto sitnije od semena duleka. Ono je veoma otporno na truljenje pa se može posejati direktno u baštu čak i kada je hladnije vreme.

To je biljka koja ne zahteva mnogo mesta za gajenje zato što nije tako jaka i invazivna. Međutim, za njen uzgoj neophodno je hranljivo zemljište.


Tikve - ©Agromedia

Vrg tikva – umesto vrča

Takođe veoma poznata vrsta tikava koja se kod nas gaji tradicionalno je vrg, natega ili klasična tikva, odnosno tikva sudovnjača. Ona se kod nas može gajiti ne samo kao baštenska vrsta, već je možemo posaditi i u saksiji ili držati u vrtu. Ova vrsta spada u puzavice, što znači da joj je potreban oslonac i može se penjati uz određenu potporu. Zato može biti dobra zasena ako se gaji na terasi.

Ova tikva može se posejati direktnom setvom u saksiju u toku aprila, nakon čega će klijati posle 7 dana. Prvi plodovi će se pojaviti u junu i julu. Takva biljka zahteva mnogo vode i sunca. Njeni se plodovi kasnije mogu osušiti i koristiti kao suvenir. Ranije se osušen plod ove tikve upotrebljavao za točenje rakije, vode ili neke druge tečnosti.

Najbolje vrste tikava za različita jela

Pored toga što različite ukrasne tikvice mogu ulepšati izgled terase, balkona ili bašte, postoje i one koje se koriste isključivo u ishrani. Svi znamo da su izuzetno popularne vrste koje često koristimo u jelima – klasične tikvice tipa beogradskih belih, zatim cukini i okrugli patišon.

Tikve imaju izuzetnu hranljivu vrednost, a moraju se gajiti samo u onom delu godine koji je dovoljno topao. Zanimljivo je da se plod nekih tikava može čuvati i do 6 meseci nakon ubiranja.

Seme tikve - ©Agromedia

Setva tikava

Prilikom setve semena bilo koje od navedenih tikava potrebno je pripremiti kvalitetan supstrat. Naravno – humus, a po mogućstvu pregoreli stajnjak u koji ćemo postaviti oko tri semenke koje će klijati.

Setva semena tikve veoma jednostavno se obavlja, stavljanjem semena na dubinu od dva do tri cm. Semenka je dosta velika i zahteva mnogo vlage da bi mogla da klija. Već posle 15 dana imaćemo prve kotiledone koji će se javiti iznad saksije. Potrebno je sačekati dve ili tri nedelje da biljka formira prvi pravi list i tada je pravo vreme da se biljka prenese u baštu kako bi se posadila.

 

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica